Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

3 intrebari despre... culoarea ochilor bebelusului


1. Cand se definitiveaza culoarea ochilor bebeluslui?

Culoarea ochilor bebelusului se poate observa chiar din saptamana a 28-a de sarcina, dar ea nu e definitiva. In general culoarea ochilor tinde sa fie mai deschisa la nastere si sa se mai inchida pe parcurs. In jurul varstei de 6 luni culoarea ochilor bebelusului ar trebui sa fie definitivata, desi pot aparea schimbari subtile in viitor.


2. Ce determina culoarea ochilor bebelusului?

Culoarea ochilor unui copil este determinata de o substanta numita melanina. Melanina este un pigment inchis la culoare continut de iris. Tot cantitatea de melanina este cea care da si culoarea pielii noastre.
Ochii deschisi la culoare sunt mai putin pigmentati, in timp ce cei mai inchisi la culoare au un continut mai mare de pigment. In cazul noilor-nascuti procesul de pigmentare al ochilor nu este inca finalizat. In general, copiii cu tenul mai inchis se nasc si cu o culoare mai inchisa a irisurilor care de obicei ramane neschimbata.

In cazul bebelusilor cu tenul deschis la culoare, la nastere, ochii sunt albastri sau cenusii si se schimba pe masura ce ei cresc. Totusi, genetica ereditara este cea care dicteaza nivelul de pigmentare a ochilor.

Asadar, motivul pentru care culoarea irisului se schimba este pigmentarea. De aceea, nu este posibil ca daca un copil nu s-a nascut cu ochi albastri sau cenusii, sa ajunga sa aiba o astfel de culoare a irisurilor pe parcursul vietii. Albastru si cenusiu sunt cele mai putin pigmentate culori ale irisului.

3.Ce sanse sunt sa am un copii cu ochi albastri sau verzi?

Caprui + caprui = caprui (75%), verzi (18,75%), albastri (6,25%)

Verzi + caprui = caprui (50%), verzi (37,5%), albastri (12,5%)

Albastri + caprui = caprui (50%), verzi (0%), albastri (50%)

Verzi + verzi = caprui (0%), verzi (75%), albastri (50%)

Verzi + albastri = caprui (0%), verzi (50%), albastri (50%)

Albastri + albastri = caprui (0%), verzi (1%), albastri (99%)