Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 21 de sarcina

In saptamana 21 de sarcina, libidoul tau capata proportii uriase … de fapt, el creste proportional cu burtica ta. Cu alte cuvinte, al doilea trimestru de sarcina este raiul pentru partenerul tau, care se va bucura de partide de sex mai infocate ca oricand. Atata vreme cat medicul iti spune ca sarcina decurge normal, ai unda verde!

Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 21 de sarcina

Bebelusul tau arata acum ca un nou-nascut in miniatura, masurand 26 de centimetri (de la varful capului la calcai) si cantarind aproape 400 de grame. Pielea lui continua sa fie ridata (cutata) si pare rosiatica. Un par fin acopera acum pielea de pe tot corpul (lanugo), si va persista pana la nastere.

Probabil ca ai inceput deja sa simti miscarile bebelusului tau. Daca nu ai simtit inca, le vei simti in curand, in urmatoarele saptamani. Multe gravide descriu aceste miscari ca pe bataia aripilor unui fluture sau ca pe niste impulsuri fine care se resimt in abdomenul inferior. Pe masura ce bebe va capata forte, vei resimti aceste miscari mai puternic. In curand, aceste miscari vor fi resimtite si de partenerul tau daca tine mana pe burtica ta.
Fatul tau e in plina crestere si dezvoltare si are acum nevoie de multi nutrienti. Acest lucru se relationeaza si cu apetitul tau crescut din aceasta perioada. Majoritatea hranei bebelusului tau este furnizata de placenta.

In aceasta saptamana, buzele se pot diferentia mai bine, si primele imagini ale dintilor arata ca niste muguri sub linia gingiei. Ochii s-au dezvoltat, desi irisul (partea colorata a ochiului) nu este inca pigmentat. Genele si sprancenele sunt la locul lor si pancreasul, esential pentru producerea de hormoni, se dezvolta in etape.

In saptamana 21, maduva osoasa a bebelusului incepe sa formeze celule sangvine. Pana acum, celulele sangvine erau sintetizate numai de ficat si splina, dar incepand cu aceasta saptamana va participa si maduva spinarii.

Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 21 de sarcina

Daca pana in saptamana 21 de sarcina nu te-ai confruntat cu cine stie ce dureri de picioare, iata ca a venit si vremea lor. Pe langa durerile ascutite, vei experimenta amorteala si oboseala, de multe ori fiindu-ti greu sa te misti chiar si cativa pasi. O buna solutie ar fi ciorapii de suport, recomandati de obicei femeilor cu varice. Ei vor aplica destula presiune pe vasele tale sanguine incat circulatia sangelui sa se efectueze mereu la cote optime.
Pe masura ce bebe creste, si burtica ta creste! Vei incepe sa observi urme de intindere a pielii pe abdomen si pot aparea vergeturi. Majoritatea gravidelor observa aparitia de vergeturi in sarcina. Unele femei gravide scapa, insa.

Aceste mici fasii de piele avand o textura diferita de cea normala pot varia ca si culoare de la roz la maro inchis (in functie de culoarea pielii tale) si vor deveni din ce in ce mai vizibile pe masura ce sarcina avanseaza.
Ele pot sa apara nu doar pe burtica ta, ci si pe fese, coapse, solduri sau sani. Contrar a ceea ce se crede, lotiunile nu pot preveni aparitia lor si nici nu pot sa le elimine, dar te pot ajuta sa combati pruritul (mancarimi ale pielii) si ajuta la mentinerea hidratarii pielii.

Aceste semne vor deveni mai inchise la culoare odata cu evolutia sarcinii, dar vor pali treptat dupa nastere. In ciuda a tot ce ai citit pe diferite etichete, nu exista nicio crema, lotiune sau ulei de corp cu eficienta demonstrata medical care sa poata preveni aparitia vergeturilor.

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa bei multa apa si sa ai grija sa nu te ingrasi mai mult decat este recomandat.

De asemenea, buricul tau, inca plat, in curand va parea gata sa explodeze. Isi va reveni la forma initiala dupa nastere.
O alta modificare a pielii pe care o poti observa in timpul sarcinii este uneori denumita "steluta vasculara". Acestea sunt mici zone de piele rosie, usor mai iesite in relief, ce prezinta mici prelungiri.

Apar de obicei pe fata, gat, toracele superior si brate si sunt, de fapt, vase de sange subtiri din piele, modificate sub influenta nivelului crescut de estrogen din timpul sarcinii si, de obicei, dispar dupa nastere.

Lucruri surprinzatoare in saptamana a 21-a de sarcina

Exista si alte modificari ale corpului tau in afara cresterii abdomenului. Te astepti sa iti creasca burtica si poate si sanii, dar urmatoarele schimbari fizice te vor lua prin surprindere.
La fel ca si in cazul majoritatii simptomelor din timpul sarcinii, poti sa dai vina pe hormoni si pentru majoritatea schimbarilor din aspectul tau.
  • Par mai des, mai lucios. Nu iti creste mai mult par, ci doar iti cade mai putin decat de obicei. In timpul sarcinii, corpul tau isi pierde parul mult mai incet decat o facea inainte.
- Ce poti sa faci: daca parul mai des este benefic pentru tine, bucura-te de el. Daca te face sa pari mai rebela decat ai fost vreodata, roaga-l pe stilistul tau sa faca ceva cu el la urmatorul tuns. Dupa ce sa va naste copilul, vei incepe sa pierzi acest par in exces, uneori in cantitati mai mari, astfel incat acesta schimbare nu va dura o vesnicie.
  • Creste mai mult par pe corp. Hormonii sexuali cunoscuti sub denumirea de androgeni pot determina cresterea parului din barba, de deasupra buzei superioare, pometi si obraji.
- Par in plus poate aparea si la nivelul buricului, bratelor, picioarelor si spatelui. Ce poti sa faci: epilatorul, ceara sau lama de ras, toate sunt metode sigure de epilare in sarcina pentru a tine in frau aceste schimbari temporare.
  •  Unghiile cresc mai repede. Unghiile iti pot creste mai repede si poti observa modificari la nivelul texturii. Unghiile pot deveni mai rezistente, mai moi sau mai lucioase. Ofera-ti o manichiura ocazionala la salonul tau favorit.
  • Modificari ale pielii. Unele femei insarcinate spun ca pielea lor nu a aratat niciodata mai bine. Daca si tu faci parte dintre acestea, atunci bucura-te de stralucirea proverbiala.
  • Altele descopera ca hormonii de sarcina agraveaza unele afectiuni ale pielii cum ar fi acneea. Vorbeste cu medicul tau despre tratamentele sigure in timpul sarcinii. Unele medicamente antiacneice pot constitui un real pericol pentru bebelusul tau.
  • Modificari ale culorii pielii. O cantitate crescuta de melanina poate crea o linie subtire inchisa la culoare (denumita linea nigra) ce se intinde de la ombilic pana la nivelul osului pubian. Pot aparea, de asemenea, pete intunecate la nivelul fetei.
- Diminueaza modificarile de culoare de la nivelul fetei folosind o crema protectoare cu SPF 15 sau mai mare. Foloseste o palarie si evita soarele la orele de varf (intervalul 10 - 16).
  •  Mameloanele si areolele mamare - cercurile pigmentate din jurul mameloanelor - se maresc si devin mai intunecate la culoare.
  • Micile umflaturi de pe areolele tale, cunoscute sub denumirea de tuberculii lui Montgomery, pot deveni de asemenea mai pronuntati. Acesti tuberculi sunt glande producatoare de grasimi ce ajuta in lupta cu bacteriile si la lubrifierea pielii. Unele femei pot observa vase de sange mai pronuntate la nivelul sanilor.
- Toate aceste modificari au rolul de a pregati sanii pentru alaptare.
  • Picioare umflate. Cumpara-ti o pereche de saboti sau de papuci confortabili pentru a putea face fata picioarelor umflate.

 Sfaturi de sanatate pentru saptamana 21 :

Saptamana 21 de sarcina aduce cu ea cea mai dificila perioada a maternitatii, intitulata si baby blues : o serie de zile in care este foarte posibil sa devii depresiva. Nu inseamna ca este ceva in neregula cu tine : aproape optzeci la suta dintre viitoarele mame se confrunta cu aceasta problema, asemanatoare depresiei post-natale. Iata ce simptome e posibil sa ai:
  • O continua senzatie de extenuare, datorata si insomniilor care o sa isi faca aparitia.
  • Dezinteres fata de sarcina si de orice altceva. - Schimbari de stare de la veselie la tristete si invers.
  •  Porniri sinucigase, anxietate si lipsa poftei de mancare.
Daca observi cel putin doua dintre reactiile enumerate mai sus, adreseaza-te de urgenta unui specialist si cere-i sfatul. De asemenea, nu te izola de ceilalti si discuta cu ei orice fel de nemultumire ai, chiar daca pentru ei pare ceva minor si nedemn de a fi luat in seama. Stim ca este o perioada grea, insa incearca sa iti amintesti de ce iti doresti acest copil si cat de mult ai asteptat momentul in care il vei strange in brate.
  • Da-ti jos toate inelele. Vei fi surprinsa sa afli cat de multe femei insarcinate trebuie sa mearga la bijutier pentru a-si taia inelele deoarece li s-au umflat degetele in jurul inelelor.
Daca ti se pare ca te strang putin inelele, fa-ti singura o favoare si da-le jos inainte de a fi prea tarziu. Daca nu poti suporta ideea de a te desparti de verigheta sau de un alt inel cu valoare sentimentala, agata-le de un lantisor si poarta-le aproape de inima ta.