Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 25 de sarcina

 Esti in saptamana 25 de sarcina si ai ajuns sa fii enervata de apa pe care o retii. Mainile iti sunt umflate, nu mai poti purta nici verigheta, nici vreun inel, iar incaltamintea a devenit inconfortabila. Observi ca de la 37 cat purtai, te simti bine in 39. Nu te speria, nu iti creste piciorul, doar se umfla, asa ca se va simti mai bine in incaltaminte mai lata si mai moale.

Incep sa apara si carceii la picioare, din cauza greutatii pe care trebuie sa o sustina. Suplimenteaza-ti dieta cu mai mult magneziu si calciu.

Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 25 de sarcina

Felicitari! In saptamana 25 de sarcina, cel mic masoara aproape 35 de centimetri si cantareste 680 de grame ! De acum incolo, doar factorul genetic este cel care decide cat sa cantareasca fiecare bebelus la nastere, unii oprind acul cantarului la 3.200 g, iar altii la peste 4.500 g, ca niste adevarati campioni ai dezvoltarii intrauterine ! In aceasta saptamana, se formeaza coloana vertebrala a celui mic si restul componentelor sistemului nervos periferic (reteaua de nervi spinali si nu numai), plamanii si narile.
Pe masura ce grasimea se acumuleaza sub piele, aceasta incepe sa se intinda si sa devina mai putin ridata. De asemenea, aspectul acela rosiatic al pielii dispare, pe masura ce stratul de grasime se ingroasa.
La nivelul pielii se dezvolta receptori pentru simtul tactil – bebelusul va simti atingerile la nastere, dar si receptori pentru durere si cald si rece. Acesti receptori sunt conectati prin fibre nervoase cu sistemul nervos central al bebelusului astfel incat, la nastere, bebelusul va resimti din plin trecerea de la mediul intrauterin, caldut, de aproximativ 37°, la mediul din afara uterului, mai rece.

Nou-nascutii sunt predispusi la hipotermie. Stratul de grasime care se acumuleaza de acum pana la nastere are rolul de a proteja copilul impotriva hipotermie. Tot in aceasta perioada bebelusului tau incepe sa-i creasca si mai mult par si daca ai putea sa-l vezi, ai putea chiar sa-i distingi culoarea si textura.

Mainile bebelusului sunt complet formate, iar degetele au unghiute care cresc. Cand se va naste, vei fi surpirinsa se descoperi ca unghiile bebelusului sunt destul de mari, dar inca moi, desi se poate zgaria cu ele.
Fatul isi poate indoi acum degetele si pumnii. El poate folosi manutele pentru a descoperi diferite parti ale corpului sau, poate sa isi impreuneze mainile, sa bage pumnul sau degetele in gura, exersand reflexul suptului.
Bebelusul exploreaza mediul care il inconjoara si structurile din interiorul uterului, inclusiv cordonul ombilical. Cu toate acestea, terminatiile nervoase de la nivelul mainilor mai au mult pana sa fie complet dezvoltate.

Ochii bebelusului inca se formeaza si pleopele sunt foarte fine. Procesul de formare a vederii dureaza si dupa nastere. La nastere si cateva luni dupa, bebelusul nu are o vedere similara cu cea a adultului – poate distinge forme si culori contrastante, in special alb si negru si poate sesiza obiecte care se misca in fata ochilor. Vederea similara adultului se definitiveaza in jurul varstei de 1 an!

 Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 25 de sarcina

Ai jucat vreodata volei? Nu? Pacat, pentru ca burta ta este cat o minge de volei in saptamana 25 de sarcina. Vei resimti dureri acute la nivelul picioarelor si al zonei coxale, datorita presiunii exercitate de sarcina asupra sistemului tau osos. In unele cazuri, atunci cand cel mic apasa pe pelvis si implicit pe nervii pelvieni ai mamei, aceasta poate suferi de sciatica. Astfel, ea va suferi de fiecare data cand va pune piciorul in pamant.
Nu exista niciun fel de tratament pentru aceasta problema, insa totul o sa dispara imediat dupa ce bebelusul vine pe lume. Daca ti se pare ca durerea e insuportabila, incearca sa aplici gheata pe zona afectata, dormi pe o saltea rigida, evita efortul si nu merge pe jos mai mult decat e cazul. Tot in aceasta perioada s-ar putea sa observe cateva scurgeri vaginale, dureri de spate, crampe abdominale si contractii nedureroase.
Bebelusul tau nu este singurul care se va bucura de cresterea parului, ci si tu vei experimenta acelasi lucru. Parul tau va fi mai bogat si stralucitor in aceasta perioada. Nu iti creste mai mult par, ci doar iti cade mai putin decat de obicei. Bucura-te de parul bogat cat poti pentru ca excesul acumulat va cadea dupa nastere.

Vei observa, de asemenea, ca nu poti sa te misti la fel de gratios ca inainte si esti mai greoaie. Daca medicul nu ti-a recomandat altceva, poti sa continui sa faci exercitii fizice, dar respecta cateva reguli de siguranta.

Nu face exercitii fizice daca te simti foarte obosita si opreste-te daca simti vreo durere, ai ametit sau nu mai poti sa respiri. Nu sta intinsa pe spate si evita sporturile de contact si exercitiile care te fac sa-ti pierzi echilibrul. Bea multa apa si fa-ti timp pentru incalzire si pauze intre exercitii.
Este important de acum sa ai grija la tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala ar trebui masurata la fiecare vizita prenatala, dar multe gravide prefera sa aiba si acasa un aparat electronic de masurat tensiunea si sa si-o masoare mai frecvent. Tensiunea arteriala se masoara dupa ce gravida s-a odihnit cateva minute si sta jos, lisistita. O valoare ce depaseste 130/90 mmHg ar trebui sa ingrijoreze si sa determine gravida sa contacteze medicul.

Tensiunea arteriala crescuta (hipertensiunea) in sarcina poate afecta fatul, dar si pe tine. Alte semne care ar trebui sa te ingrijoreze sun durerile de cap, tiuitul urechilor (se numeste medical tinitus), durerile in abdomenul superior, tulburarile vizuale si umflarea excesiva a mainilor si picioarelor (edeme).

Intre saptamanile 24-28 vei face un test de glucoza. S-ar putea ca medicul sa-ti mai ia inca o eprubeta de sange pentru a verifica daca ai anemie. Daca testele de sange arata ca ai anemie din cauza deficientei de fier (cea mai comuna forma de anemie), atunci medicul iti va recomanda probabil sa iei suplimente de fier.
Testul de glucoza este important pentru depistarea gravidelor cu risc de a dezvolta diabet gestational. Diabetul aparut in sarcina poate cauza probleme la copil, dar si la mama. Acest test este recomandat mai ales gravidelor obeze, celor care au diabetici in familie si unor gravide la risc. Medicul tau va decide daca tu trebuie sa faci acest test sau nu.
Daca testul este pozitiv nu inseamna neaparat ca ai diabet, ci ca trebuie sa faci teste suplimentare pentru a depista boala. Testul presupune sa bei o solutie care are 50 grame de glucoza (glucoza este o substanta dulce care se gaseste in produsele zaharoase si in bauturile gen cola). La o ora dupa ce bei aceasta solutie, ti se va lua o eprubeta de sange si se va determina valoarea glicemiei din sangele tau (glicemia reprezinta valoarea glucozei ajunse in sangele tau).
Daca aceasta valoare este mare, trebuie sa faci un test de toleranta orala la glucoza care va pune diagnosticul de diabet gestational in cazul prezentei bolii. Diabetul gestational este controlabil pe parcursul sarcinii.

Ai inceput deja sa te gandesti la nume de copii? Alegerea numelui este o decizie foarte importanta, dar ar trebui sa fie si distractiva in acelasi tmp. Gandeste-te pentru idei de nume la istoria familiei tale, la locuri speciale pe care le-ai vizitat, personaje literare preferate sau personaje din filme preferate.
Poti sa cumperi si o carte pentru a afla mai multe despre cum sa iti numesti copilul.  Discuta-le cu partenerul tau si vezi ce pareri are si el. Cand iti vei tine bebelusul in brate, vei sti exact ce nume i se potriveste!

Vizita la medic

Intre saptamanile 28 si 36 te vei intalni cu medicul tau obstetrician la fiecare doua saptamani. Medicul te va intreba cum te simti, fizic si psihic. Te va intreba cu precadere daca ai contractii, sangerari vaginale, dureri de cap, daca esti anxioasa sau deprimata.

Medicul te va mai intreba in aceasta perioada si de miscarile bebelusului si daca ai simtit ca devine mai putin activ. De asemenea, te va cantari, iti va lua tensiunea si va analiza urina pentru a descoperi semne de preeclampsie, infectii ale tractului urinar etc.

El va mai verifica si bataile inimii bebelusului si iti va face un examen abdominal pentru a face estimari cu privire la marimea bebelusului si pozitia sa. Va masura distanta dintre osul pubic si varful uterului pentru a determina daca bebelusul creste normal.
S-ar putea sa iti examineze si cervixul. Daca suspecteaza o nastere prematura, medicul iti va face si un control pelvian. Iti va explica semnele la care trebuie sa fii atenta si care pot indica nastere prematura sau preeclampsie.

Iti va mai pune probabil intrebari despre perioada postpartum; daca vei alapta, daca iti vei circumcide baietelul etc. si iti poate recomanda un doctor pediatru pentru bebelus.

Teste pe care le faci in aceasta saptamana


  •     Un test de sange pentru a depista anemia. Test pentru depistarea diabetului in sarcina, daca rezultatele de la testul de glucoza au valori anormale.
  •  Vaccinul cu imunoglobina anti D de izoimunizare, daca ai Rh negativ.
  •  Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala, daca exista riscul sa fi contactat vreuna in aceasta perioada.