Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Ce trebuie sa stii despre travaliul prematur

Un procent destul de mare dintre bebelusi se nasc prematur, adica inainte de 37 de saptamani de sarcina. Cam un sfert dintre aceste nasteri sunt intentionate, ceea ce inseamna ca echipa de medici decide sa induca travaliul prematur sau sa efectueze o cezariana din cauza unor afectiuni medicale cum ar fi preeclampsia severa sau agravanta sau datorita faptului ca fatul se opreste din crestere.


Restul sunt cunoscute sub denumirea de nastere prematura spontana. S-ar putea sa ai o nastere prematura daca intri in travaliu inainte de 37 de saptamani, ti se rupe apa sau cervixul ti se dilata fara sa ai contractii.

Exista factori de risc cunoscuti pentru nasterea prematura, cum ar fi:
  •  Infectii vaginale si ale tractului urinar;
  •  Daca esti insarcinata cu gemeni, tripleti etc;
  • Fumatul;
  •  Stresul;
  • Consum de droguri: canabis, ecstasy sau cocaina;
  • Daca esti victima violentei domestice;
  •  Malformatii ale uterului;
  • Interventii chirurgicale din trecut asupra crevixului;
  • Avorturi facute in trecut;
  •  Pierderi ale sarcinii in trecut, in special intre 16 si 24 de saptamani;
  • Nasteri premature in trecut;
  •  Infectia din lichidul amniotic (corioamniotita).
Doctorii nu cunosc insa intotdeauna ce anume a cauzat nasterea bebelusului inainte de termen.

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa inveti care sunt semnele travaliului prematur si ce sa faci daca le observi.

Care sunt semnele travaliului prematur?

Suna-ti medicul imediat daca ai vreunul dintre urmatoarele simptome inainte de 37 de saptamani:
  •  Scurgere vaginala abundenta in special daca este apoasa, asemanatoare unui mucus sau daca este hemoragica (chiar daca este roz sau are doar mici striuri de sange);
  •  Orice sangerare vaginala;
  •  Durere abdominala, asemanatoare cu crampele menstruale sau mai mult de 4 contractii intr-o ora;
  • Senzatia de presiune crescuta in zona pelvina;   
 Durere la nivelul regiunii inferioare a spatelui, in special daca nu ai mai avut astfel de dureri.
Aceste simptome pot crea confuzie deoarece unele dintre ele, cum ar fi senzatia de presiune pelvina sau durerea la nivelul zonei inferioare a spatelui pot fi observate si in timpul sarcinii normale, iar contractiile pot fi simple contractii inofensive Braxton Hicks. Dar este intotdeauna mai bine sa previi decat sa iti para rau, asa ca mai bine suna-ti medicul imediat.




Ce ar trebui sa fac daca intru in travaliu prematur?

Daca ai simptome ce anunta un travaliu prematur sau daca pierzi lichid amniotic, suna-ti doctorul care probabil te va chema la spital pentru asistenta de specialitate.

Odata ajunsa acolo, echipa medicala iti va monitoriza contractiile, va urmari frecventa cardiaca si te va examina pentru a vedea daca s-au rupt membranele. Ti se va face un test de urina pentru a cauta semne de infectie urinara si probabil vor preleva culturi din celulele de la nivelul colului uterin si al vaginului.

Probabil ti se va face un test de fibronectina fetala (fFN). Acest test analizeaza fluidul cervical si pe cel vaginal pentru a depista prezenta unei proteine ce are rolul de a favoriza aderenta sacului amniotic de mucoasa uterina. Intre saptamanile 24 si 34, niveluri crescute de fFN semnifica faptul ca acest "lipici" se dezintegreaza inainte de termen (datorita contractiilor sau leziunilor sacului amniotic).

Pierderea precoce a acestei proteine te expune unui risc crescut de nastere prematura. (Acesta este un test relativ nou si nu toate spitalele dispun de posibilitatea de a-l efectua.)


Va fi in regula copilul meu daca voi naste mai devreme?

Cu cat nasti mai aproape de termen, cu atat sunt mai mari sansele ca bebelusul sa traiasca si scad riscurile de a avea probleme de sanatate. Bebelusii prematuri nascuti intre saptamanile 34 si 37 in general nu au complicatii.
Daca intri in travaliu mai devreme de 34 de saptamani, echipa medicala care se ocupa de tine iti poate intarzia nasterea pentru inca cateva zile astfel incat sa aiba timpul necesar pentru administrarea de corticosteroizi pentru a-i grabi dezvoltarea plamanilor si a altor organe.

Bebelusii nascuti mai devreme de 24 de saptamani pot supravietui uneori multumita tratamentelor avansate cu corticosteroizi, dar ei necesita ingrijiri medicale importante si spitalizare de lunga durata in clinica de terapie intensiva neonatala (NICU).

Daca nasti prematur, poti sa iti vezi bebelusul cat de des doresti. Vei simti probabil ca nu ai cum sa-l ajuti, dar acest lucru nu este adevarat. Poti sa ii schimbi scutecul, sa il mangaii si poti in unele cazuri chiar sa il tii in brate si sa il alaptezi. El are nevoie de atentia parintilor la fel de mult cum are nevoie de ingrijire medicala.
Cel mai bun lucru pe care il poti face ca sa previi nasterea prematura este evitarea oricaror lucruri care i-ar putea dauna bebelusului cum ar fi fumatul sau consumul de alcool. Atentioneaza medicul asupra tuturor simptomelor sau problemelor in timp util si mergi la toate controalele prenatale.