Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 3 de sarcina

In saptamana 3 de sarcina evenimentul principal este implantarea blastocistului, ghemul de celule din care se va dezvolta viitorul tau bebe, la nivelul uterului, de unde va primi pe tot parcursul sarcinii hrana necesara ca sa creasca mare.

In saptamana 2 a avut loc ovulatia si fecundatia (intalnirea dintre ovocitul tau si spermatozoidul partenerului) la nivelul trompelor. A rezultat un ghem de celule care se inmultesc rapid si care, timp de 4-7 zile, calatoresc din trompe spre uter, unde se vor implanta la sfarsitul saptamanii 3.

Daca, din diverese motive, implantarea nu are loc, sarcina se pierde, iar tu vei avea o menstruatie normala. Daca implantarea se face in alta parte decat la nivelul uterului poate aparea sarcina ectopica (sau extrauterina).
 
Implantarea presupune patrunderea si "cuibarirea" ghemului de celule, care acum se numeste blastocist in stratul intern, ingrosat, al uterului (mucoasa uterine sau endometru). Acest strat este foarte bine vascularizat, sub influenta hormonilor estrogen si progesteron, si poate oferi toate substantele nutritive de care bebelusul tau in curs de dezvoltare are nevoie.

La momentul implantarii, multe femei, dar nu toate, pot avea o mica sangerare, cunoscuta ca sangerarea de implantare. Dupa implantare, o parte din blastocist se va transforma in viitoarea placenta, care incepe sa secrete un hormon hCG (gonadotropina corionica umana), iar o parte in viitorul embrion.

Hormonul hCG comanda ovarelor sa nu mai elibereze ovule si sa secrete cantitati mari de progesteron si estrogen care impiedica uterul sa elimine mucoasa – impreuna cu micul ei pasager, stimuleaza cresterea placentei si ajuta la "prinderea" si dezvoltarea sarcinii. Nivelurile hCG cresc mult in timpul sarcinii, cantitatea sa din sange dublandu-se la fiecare 48 de ore. Acest hormon este specific sarcinii si este detectat de testele de sarcina cand atinge un anumit nivel in organism.

Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 3 de sarcina

Pana in saptamana 3 de sarcina, destul de putine femei isi dau seama daca sunt sau nu insarcinte, cu toate ca perioada de timp dintre o menstruatie si alta inca nu a ajuns la sfarsit, bebelusul tau se dezvolta deja in uter si are o dimensiune de 0.015 cm, fiind alcatuit din cromozomi ce provin de la ambiii parinti, cate 23 de la fiecare. Poate nu stiai acest lucru, dar la 3 zile de la fertilizare, se formeaza deja o mingiuta cu 9 celule.

In timpul acestei saptamani, lichidul amniotic va incepe sa se adune in jurul embrionului, adapostind copilul in timpul tuturor celor noua luni de sarcina. Bineinteles ca vei fi mai mult decat nerabdatoare sa vezi ce schimbari fizice survin in aceasta noua saptamana de sarcina, dar este foarte posibil sa nu observi nimic. Cu toate acestea, daca sangerezi, acesta ar putea sa fie semnul ca esti insarcinata. Sangerarea are loc de obicei in timpul conceperii, desi multe femei o considerare ca o sangerare pre-menstruala; se crede ca aceasta sangerare de evidentiere a “implantarii” apare datorita faptului ca zigotul “imprumuta” din tesutul uterin – aceasta are loc la aproximativ 6 zile de la fertilizare.

Nu uita faptul ca in primele saptamani ale sarcinii este extrem de important sa ai grija de tine, asa ca mananca sanatos si adopta un stil de viata echilibrat – fa sport, dar nu exagera (chiar daca nu ai fost activa inainte de sarcina) pentru a te mentine intr-o forma optima si pentru a preveni acumularea de kilograme in exces.

Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 3 de sarcina

Pana in saptamana 3 de sarcina, este posibil sa nu iti dai seama ca esti insarcinata si, prin urmare, sa nu observi nimic neobisnuit. Daca este posibil sa fii constienta cand esti la ovulatie (moment in care este normal sa fii mai balonata), sarcina poate face ca silueta ta sa aiba serios de suferit.

Este adevarat ca foarte multe dintre femeile insarcinate prefera sa nu se cantareasca in aceasta perioada, in timp ce altele mentin o riguroasa evidenta a greutatii pe timpul sarcinii. Tu esti cea care decide ce metoda te linisteste mai mult. Cu toate ca niciuna dintre noi nu vrea sa se ingrase foarte mult, e normal sa cantaresti cu 11 -16 kg mai mult (in cazul in care ai o sarcina multipla, si kilogramele depuse vor fi mai multe).

Un numar considerabil de kilograme se depun in placenta, uter, lichidul amniotic, lichidul din tesuturi si greutatea propriu zisa a bebelusului. Vei depune, de asemenea, in jur de 3 kg de depozite de grasimi maternale care te vor ajuta in perioada de alaptare.
 
Sfaturi pentru saptamana 3 de sarcina :
  •  Renunta la alcool si adopta un nou stil de viata.
  • Incearca sa te relaxezi cu ajutorul meditatiei si evita problemele care ar putea sa te streseze in aceasta perioada.
  •  Bea doar bauturi fara cofeina, pentru ca atat tu, cat si bebelusul tau, sa va dezvoltati armonios.