Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 39 de sarcina

Te bucuri ca ai ajuns in saptamana 39 de sarcina? Pe masura ce data oficiala a nasterii se apropie, ai emotii din ce in ce mai mari. Trebuie sa stii ca mai putin de 10 procente dintre femei nasc in ziua preconizata. Daca simti ca ai intrat in travaliu, suna-ti medicul si mergi la spital. Mai bine o alarma falsa decat sa nasti acasa, in pat, cu partenerul lesinat langa.

Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 39 de sarcina

In saptamana 39 de sarcina, bebelusul are putin peste 50 cm si cantareste intre 3.5 si 3.75 kg. El continua sa se ingrase pana in ziua in care se va naste, insa acum tu trebuie sa te preocupi de alte lucruri. De exemplu, ai putea sa ii ceri unui specialist sa supravegheze bataile inimii celui mic, pentru a te asigura ca totul este in regula.
Asa lenes cum este el, bebelusul tau nu poate sta inauntru pentru toata viata. Pentru siguranta copilului tau, medicul va vorbi cu tine despre inducerea travaliului daca bebelusul nu se va naste in urmatoarea saptamana – chiar mai devreme daca exista ceva probleme.

Pana acum bebelusul a pierdut mare parte din vernix si lanugo, desi la nastere s-ar putea sa mai gasesti niste urme din ele. El are acum suficiente straturi de tesut adipos sub piele pentru mentinerea temperaturii corpului, cu putin ajutor si din partea ta.

Aceste straturi de grasime in ofera copilului un aspect "grasut" la nastere.
Capul continua sa ramana cea mai voluminoasa parte a corpului, desi este bine dezvoltat si in rest. Din aceasta cauza este cel mai bine cand bebelusii se nasc cu capul intai.

Placenta continua sa furnizeze anticorpi copilului (substante proteice care ajuta la protectia impotriva bacteriilor si virusilor), ce ii ajuta sistemul imunitar al copilului in lupta cu infectia in primele 6 luni de viata. Dupa nastere acesta va primi anticorpi prin laptele matern.

Cand un bebelus nu a fost hranit cu lapte matern, dureaza cam o luna pana acesta poate sa isi dezvolte un sistem imunitar eficient. In timpul acestei luni, daca bebelusul se imbolnaveste, anumite imunitati s-ar putea sa nu i se mai dezvolte niciodata pentru ca sistemul sau ar putea fi atat de suprasolicitat de acest microb incat ar putea sa inceapa sa creada ca virusul este un lucru normal ce circula prin sange.
Riscurile nasterii dupa termen

Majoritatea medicilor nu te vor lasa sa astepti mai mult de 2 saptamani dupa ce ai depasit termenul deoarece acest  lucru creste riscul de complicatii pentru tine si pentru copilul tau. Cam 5-6% dintre gravide au sarcini prelungite care se extind cu 3 sau mai multe saptamani peste termenul estimat.

In afara de faptul ca te simiti foarte incomfortabil si nu mai ai rabdare, sunt si cateva probleme asociate cu sarcina peste termen. Dupa 42 de saptamani incep sa apara complicatiile cu privire la bebelus. Mai precis, exista un risc un pic crescut ca fatul sa se nasca mort (un caz din 1.000). Exista dovezi care spun ca inducerea travaliului poate minimiza acest risc.
Bebelusii nascuti la 42 de saptamani sau mai mult pot avea pielea uscata, asemanatoare pergamentului si sunt adesea supraponderali. Prelungirea atat de mult a nasterii poate avea ca efect cresterea riscului de infectii intrauterine ce poate fi periculoasa pentru copilul tau sau a decesului antepartum (inainte de nastere).

Mai mult, sunt sanse mari ca daca ai un travaliu prelungit, tu si copilul sa aveti un risc crescut de complicatii in timpul unei nasteri pe cale vaginala, ceea ce iti dubleaza riscul de a necesita o operatie cezariana.

 Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 39 de sarcina

Am ajuns cu numaratoarea in saptamana 39 de sarcina si tu nu mai poti de nerabdare sa vezi cu cine seaman noul membru al familiei. Foarte multi copii au ochii deschisi la culoare cand se nasc, insa acest lucru se schimba in timp. De asemenea, organele genitale ale celui mic sunt usor umflate, al fel si sanii, din cauza faptului ca au primit un transfer de hormoni feminini de la mama. Cu timpul, si acest lucru se remediaza. De asemenea, si parul isi va schimba culoarea odata cu trecerea timpului. O atentie deosebita va trebui sa ii acorzi pielii copilului, care va trebui curatata foarte des. Dupa o perioada de timp, cand imunitatea micutului se va pune pe picioare, vei putea sa raresti aceasta curatare.

In aceasta perioada, experimentezi tot feluld e stari, de la cele de euforie si pana la cele de anxietate si chiar te intrebi daca o sa fii sau nu o mama buna. Din fericire, faptul ca iti pui aceasta problema face din tine un parinte mai bun decat banuiesti. Esti aproape mereu obosita, irascibila, dar si vesela fara motiv si exuberanta. Este perfect normal sa ai toate aceste trairi, deoarece, la urma urmei, vei fi mama cuiva si vei avea pe umerii tai o responsabilitate imensa.
Este greu sa nu fii ingrijorata cand termenul ti se aproprie si apoi trece iar tu esti inca uriasa (mai ales atunci cand prietenii si familia, binevoitori, te tot intreba cum mai stai!). Dar nu te speria – nu vei fi insarcinata pentru totdeauna. Este o probabilitate destul de mare ca tu sa intri in travaliu spontan pana la sfarsitul acestei saptamani, iar daca nu, ti se va induce travaliul pana la sfarsitul saptamanii 42 sau mai devereme daca tu sau copilul tau aveti probleme.

Exista mai multe modalitati prin care poate fi indus travaliul iar medicul tau o va alege pe cea care ti se potriveste, in functie de antecedentele tale medicale, starea colului, varsta sarcinii etc. Daca colul tau nu a inceput sa se immoaie, sa se stearga (sa se subtieze), sau sa se dilate (sa se deschida), este considerat nepregatit pentru travaliu.

In functie de situatie, metodele pot include ruperea membranelor, sau folosirea de medicamente cum ar fi oxytocina pentru a-ti declansa aparitia contractiilor. Daca acestea sau alte metode nu functioneaza, vei naste prin cezariana.
Intre timp, asigura-te ca il anunti pe medicul tau imediat ce miscarile bebelusului tau se diminueaza sau pierzi orice fel de fluid pe cale vaginala.

 Sfaturi pentru saptamana 39 de sarcina

- Pastreaza-ti calmul si spune-le intotdeauna celor dragi ce se petrece cu tine. Uneori, o simpla discutie cu mama ta poate sa faca mai mult chiar si decat o sedinta de terapie.

- Daca nasti saptamana aceasta, este posibil ca cel mic sa nu poata sa iasa cum trebuie, iar medicul sa apeleze la un forceps – instrument medical folosit pentru a trage copilul afara. Inainte de a utiliza forcepsul, doctorul iti va face o epiziotomie (operatie in urma careia se face o taietura de la vagin si pana la rect pentru a facilita nasterea si a preveni eventualele rupturi). Daca medicul actioneaza cu grija, cel mic nu va pati nimic. Sunt destul de rare cazurile in care bebelusii raman cu sechele din cauza forcepsului.

- Vorbeste cu specialistul tau de cate ori ai o intrebare si nu te baza pe informatiile obtinute din auzite.

- Daca ai si alti copii, lasa-i sa te ajute sa planuiesti o mica petrecere pentru nou-nascut, cu tort si cu decoratii. Din punctul lor de vedere acest lucru se va numara printre avantajele de a avea un bebelus nou in casa.