Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 28 de sarcina


Felicitari, ai intrat in trimestrul al treilea! Peste doar putin timp iti vei tine bebelusul in brate, ultimul trimestru pare ca trece cel mai repede. Trimestrul trei aduce modificari mari in organismul tau – te simti din plin gravida -  burtica ta e mare, bebe misca puternic si trebuie sa te pregatesti de nastere. De asemenea, de acum, sansele copilului de supravietuire sunt mai mari, daca se intampla sa nasti prematur.

Deja ai exasperat viitoarele bunici cu intrebari legate de cum erati voi doi ca bebelusi. Saptamana aceasta, daca tu ai Rh negativ, trebuie sa iti faci injectia cu imunoglobina, cea care previne complicatii posibile daca bebe are Rh pozitiv. Desi la prima sarcina nu este importanta, daca vrei sa mai faci mici bebei, imunoglobina este obligatorie.

Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 28 de sarcina

In saptamana 28 de sarcina, cel mic cantareste un kilogram, masoara 38 de centimetri in lungime si, iti vine sau nu sa crezi, incepe sa aiba par pe cap ! Tot acum creierul incepe sa se contureze si mai bine, fiecare arie senzitiva fiind bine pusa la punct, in timp ce micile circumvolutiuni se contureaza pe zi ce trece. Pe langa faptul ca acum are par, nici genele nu-i lipsesc si, daca o sa tii o sursa de lumina apropiata de abdomen, cel mic, sensibil la lumina, va clipi des.
Culoarea ochilor bebelusului tau se poate observa de pe acum, dar nuanta se mai poate schimba. Nuanta ochilor se definitiveaza in primele 6 luni de viata, mai ales daca s-a nascut cu ochii albastri sau gri-albastrui.
Creierul continua sa se dezvolte si sa creasca in saptamana 28. Bebelusul exerseaza acum multe activitati pe care le va face din plin dupa nastere: isi duce degetul la gura si exerseaza reflexul de sugere, clipeste, misca ochii, strange pumnii, tuseste, sughita, inghite. Toate activitatile acestea sunt reflexe si il vor ajuta mult dupa nastere. Mai tarziu, in primul an de viata, copilul devine constient asupra unor activitati pe care le face.

Bebe continua sa se ingrase pe masura ce sub piele continua sa i se acumuleze grasime. El doarme acum dupa un orar regulat.
Programul sau nu seamana insa cu cel al unui adult sau al unui nou-nascut. El doarme cam 20-30 de minute odata. De asemenea, acum apare si somnul REM (cu miscari rapide ale ochilor). In timpul acestui somn, bebe viseaza. Oamenii de stiinta sunt de parere ca, inca din uter, copii viseaza.

Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 28 de sarcina

Incepand cu saptamana 28 de sarcina, uterul se muta la 7.6 cm de buric, iar tu vei incepe sa te ingrasi mult mai repede decat ai facut-o pana acum.
Esti deja pe ultima suta de metri! Cel de-al treilea trimestru incepe saptamana aceasta. Daca esti ca majoritatea femeilor, probabil ca te vei ingrasa cu cam 5-7 kilograme in trimestrul acesta.

In perioada aceasta, probabil ca iti vei vizita doctorul la fiecare doua saptamani. Apoi, la 36 de saptamani, o sa incepi sa te duci in fiecare saptamana. In functie de factorii de risc, doctorul s-ar putea sa-ti recomande repetarea testului pentru depistarea HIV si sifilis, si sa faca testele de chlamidia si gonoreea, pentru a fi sigur de starea ta de santate inainte de nastere.

E important sa verifici si daca ai infectie cu stereptococ de grup B, genital sau urinar. Streptococul este frecvent intalnit la femei si de obicei nu pune nicio problema. Insa, daca copilul ia infectia in momentul nasterii, poate face boli severe ca pneumonia sau meningita.
Nou-nascutii au un sistem imunitar nedezvoltat si de aceea e bine sa iti protejezi copilul. Prezenta streptococului necesita tratament cu antibiotic. Medicul poate repeta tratamentul cu antibiotic si la inceputul travaliului.

Daca primul test de sange pe care l-ai facut a aratat ca ai Rh negativ, ti se va face, probabil, o injectie cu imunoglobina pentru a preveni producerea de anticorpi de catre corpul tau, care ar putea ataca sangele bebelusului. Daca bebelusul este Rh pozitiv, vei mai face o injectie de imunoglobina dupa ce ai nascut.
Probabil ca ai si dureri de spate, in partea inferioara, la nivelul coloanei lombare. Daca nu ai mai avut parte de ele si durerea a aparut brusc, suna-ti doctorul de urgenta pentru ca poate fi un semn de nastere prematura.

Daca nu este vorba de nastere prematura, poti sa dai vina pentru durerile de spate pe marirea uterului si schimbarile hormonale. Alta posibila cauza pentru durerile de spate in sarcina o reprezinta acumularea kilogramelor in plus care solicita coloana.

Exista totusi anumite remedii sau precautii de care poti sa tii cont pentru a diminua sau preveni durerile de spate in timpul sarcinii:

  •  Evita purtarea pantofilor cu toc foarte inalt sau cu talpa plata. Trebuie sa porti ceva care sa iti ofere un suport confortabil, ca pantofii cu talpa ortopedica sau pantofii cu toc mediu si gros. Pastreaza o postura corecta.
  •  Nu ridica obiecte grele de una singura.
  •  Dormi pe o saltea tare sau pune o placa rigida intre saltea si cadrul patului.
  • Cand trebuie sa te apleci, e bine sa te apleci din genunchi, nu de la talie.
  • Pune o pernuta in spatele tau cand stai pe scaun sau alege un scaun cu spatar curbat.
  • Dormi pe o parte cu o pernuta intre picioare.
Maseaza-ti partea inferioara a spatelui si aplica comprese calde sau reci. Masajul in trimestrul trei trebuie facut de un profesionist cu calificare speciala. De asemenea, exercitiile fizice pot fi recomandate doar anumitor gravide, care au sarcini fara risc. Daca te simti bine si medicul iti da voie, poti face exercitii speciale pentru gravide, mai ales in cursul claselor special organizate sau sa mergi jumatate de ora pe jos sau sa faci inot.

Analizele saptamanii

Din aceasta saptamana medicul iti poate recomanda sa faci analizele pentru trimestrul trei. O parte din aceste analize se fac la medicul de familie si constau intr-o repetare a unor analize generale care s-au facut si la inceputul sarcinii. Ti se poate recomanda o hemoleucograma, biochimie (glicemie, transaminaze, creatinina, uree), probele de coagulare, sumar de urina, urocultura, testarea pentru anumite infectii si recoltarea pentru depistarea infectiei cu streptococ.

Timpul deciziilor. Cine sa stea cu tine la nastere?

Nasterea este o experienta foarte personala, si decizia iti apartine in privinta persoanelor pe care le vrei aproape in acel moment. Tine minte ca in aceast caz nu exista "decizia corecta". Depinde de tine si de cat de comfortabil te simti cu respectivele persoane. Invita rude sau prieteni doar daca iti doresti, nu ceda la rugaminti.

Unele femei prefera sa imparta acest moment doar cu partenerul lor, altele isi invita si mama sau alte rude. Alte femei vor ca nici macar partenerul lor sa nu participe. Depinde doar de dorintele si preferintele tale, pentru ca, in final, cel mai important lucru este sa te simti tu relaxata si increzatoare.
 
Activitatea saptamanii

Dupa ce nasti vei avea nevoie de ajutor din plin. Incepe sa te gandesti de pe acum la distribuirea sarcinilor intre cei care se ofera sa te ajute, de multe ori noile mamici sunt prea coplesite pentru a dirija treburile gospodaresti. Cum sa te pregatesti pentru acest lucru:
  •  Daca cineva se ofera sa te ajute in primele saptamani de la nastere, noteaza-ti numele si numarul de telefon.
  • Asigura-te ca toate produsele de curatat sunt intr-o zona accesibila.
  • Creeaza sau scrie un program pentru ceilalti copii. Noteaza intr-un loc accesibil numarul de telefon al restaurantelor din zona care aduc mancare acasa.
  • Roaga un prieten sau un vecin sa-ti plimbe cainele sau sa-ti hraneasca animalele de companie.
  • Fa o lista de cumparaturi pe care sa o poti da unui prieten.
  • Noteaza toate instructiunile pentru aparatele mai complicate (de exemplu: masina de spalat vase sau cea de rufe).
  • Roaga un vecin sa-ti duca gunoiul.

Sfaturi de sanatate pentru saptamana 28 de sarcina

- Stai departe de lucrurile care ar putea sa declanseze reactii alergice. Daca stii ca ai o intoleranta la un produs anume, tine cont de faptul ca, pe perioada sarcinii, sensibilitatile tale acutizeaza, ceea ce inseamna ca poti dezvolta reactii alergice imediate.

- Dormi suficient, mananca sanatos, nu uita sa iti iei vitaminele si nu rata nicio programare la medic.

- Fa cel putin 30 de minute de miscare pe zi, chiar daca in reprize de cate 15. Nu e nevoie sa alergi in parc, cateva intinderi fiind suficiente pentru a imbunatati circulatia sangelui.