Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 18 de sarcina

Saptamana 18 de sarcina aduce cu ea transformari mai ales la nivelul corpului tau, dar si in ceea ce il priveste pe bebelus.
Viziteaza-ti prietenii, care iti duc lipsa de cand te bagi la somn la ora 7 seara, mergi la cine romantice alaturi de partener- pentru ca iti vor lipsi cand apare juniorul – si fii activa. Bineinteles ca snowboardingul sau aventurile pe ski-jet ar putea fi prea mult, dar inotul sau o plimbare prin zapada pot fi de ajutor. Vei incepe sa simti din ce in ce mai clar miscarile lui bebe, ca niste bule de aer care se plimba in burta. Insa pe langa aceste bule, vei avea si gaze din ce in ce mai puternice, alaturi de dureri stomacale.

Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 18 de sarcina

Pana in saptamana 18 de sarcina, o scanare cu ultrasunete ar putea sa iti spuna cu exactitate daca inima celui mica sufera sau nu de vreo malformatie. Cei mai multi dintre copii se nasc fara asemenea probleme, dar este bine sa fii intotdeauna precauta. Nu te alarma nici daca rezultatele testelor vor fi negative. Specialistul iti poate recomanda o serie de interventii pentru a-l salva pe cel mic. Daca ai mai efectuat o scanare cu ultrasunete pana acum si medicul nu a putut sa iti spuna cu exactitate daca ai baietel sau fetita, organele sexuale ale clui mic sunt bine formate, iar in jurul tuturor nervilor lui se va forma un strat protector, denumit mielina, care va ramane acolo pana la nastere.
In saptamana 18 de sarcina oasele copilului sunt in plin proces de intarire, proces denumit "osificare". Primele care se osifica sunt oasele membrelor inferioare si cele de la nivelul urechii interne. Copilul va putea auzi de acum sunete puternice, mai ales dupa dezvoltarea nervilor auditivi care conecteaza creierul cu urechea.

Fatul iti poate auzi bataile inimii, miscarile aerului prin intestine sau chiar sangele care circula prin cordonul ombilical. El se poate speria si misca brusc la auzul zgomotelor puternice. Imediat dupa nastere, nou-nascutului ii vor lipsi aceste sunete si cei mai multi se vor linisti daca aud zgomote similare celor din uter!
Din cap pana-n picioare, bebelusul tau masoara aproximativ 14 centimetri (cam de lungimea unui ardei verde) si cantareste aproximativ 200 de grame!
Bebe este ocupat cu miscarea bratelor si picioruselor, miscari pe care vei incepe sa le simti si tu din aceasta saptamana, cel mai probabil.

Copilul poate inghiti acum zilnic o portie generoasa de lichid amniotic pe care il recircula, mentinandu-i astfel cantitatea constanta. Cantitatea de lichid amniotic creste odata cu cresterea fatului.

Prin pielea subtire incep sa i se vada vasele de sange si urechile ii sunt in pozitia finala. Sub piele incepe sa se acumuleze grasime care are un rol protector. In jurul nervilor incepe sa se formeze un strat de mielina, o teaca ce protejeaza nervii, un proces ce va continua si in primul an din viata. Daca ai o fetita, in aceasta perioada uterul si trompele uterine s-au format deja si sunt la locul lor. Daca ai un baietel, organele genitale sunt vizibile, dar s-ar putea sa nu poti sa le identifici la ecografie.

Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 18 de sarcina

Saptamana 18 de sarcina aduce cu ea o crestere semnificativa a uterului, ceea ce inseamna ca va fi din ce in ce mai evident faptul ca esti insarcinata. In mod normal, ar fi trebuit sa te ingrasi cam 5-7 kilograme pana la aceasta data, insa nu toate femeile sunt la fel, iar numarul de kilograme poate varia de la caz la caz. Si, cum burtica e din ce in ce mai mare, sa dormi pe burta va deveni misiune imposibila, asa ca s-ar putea sa ai probleme cu somnul pana cand te vei obisnui.

Cel mai bine este sa dormi pe partea stanga, pentru a preveni complicatiile la nivelul uterului, cum ar fi comptrimarea venei cave inferioare catre el. Tot acum trebuie sa treci prin scanarea cu ultrasunete pentru a verifica starea bebelusului si pentru a depista eventualele defecte. Tot prin aceasta procedura se examineaza si placenta sau cordonul ombilical, in vederea estimarii cat mai precise a datei nasterii.

Daca ai asteptat pana acum cu sufletul la gura sa afli in ce culoare sa decorezi camera copilului, incepand cu saptamana 18 de sarcina, specialistul iti poate spune precis daca sa cumperi vopsea roz sau albastra. In cazul in care vrei sa pastrezi surpriza cea mare pentru momentul in care se va naste, e alegerea ta. Poti decide sa nu afli sexul copilului.

Cresterea in greutate

In acest trimestru ar trebui sa iei in greutate intre 5 - 7 kg  (intre 12 si 16 kg pe parcursul intregii sarcini), daca ai inceput sarcina la o greutate normala.

In luna aceasta iei in greutate cam 500 de grame pe saptamana. De obicei castigul ponderal difera de la saptamana la saptamana si poti lua intre 300 si 600 de grame.

Daca la inceputul sarcinii ai avut un exces ponderal sau ai fost subponderala, medicul iti va recomanda sa cresti in greutate mai putin, respectiv mai mult. Si o sarcina gemelara poate sa influenteze cresterea in greutate.


Cum pot sa tin in frau cresterea in greutate?

O rezolvare ar fi sa mananci mai multe legume si fructe, cereale integrale si produse lactate dietetice, sa eviti mancarurile de tip fast-food, chips-urile, pentru ca sunt calorii "goale", nu iti aduc substante nutritive ci doar te ingrasa.

Un alt mod ar fi acela de a face exercitii zilnic, de exemplu: mersul pe jos, inotul sunt recomandate. Pentru multe femei insarcinate acestea sunt destul de greu de realizat. Gravidele care au sarcini cu risc nu trebuie sa faca exercitii fizice pana nu au permisiunea medicului curant.


Ce poti face daca te ingrasi prea mult?
  •     Mananca in fiecare zi micul dejun. Nu iti va mai fi foame in jurul orelor 10-11.
  •  Gaseste o persoana care sa mearga cu tine la plimbare sau la inot, o persoana cu atitudine pozitiva, care sa te impulsioneze.
  •  Gaseste o alternativa gustoasa pentru mancarurile grase. Exemplu: iaurt degresat inghetat in locul inghetatei, un covrig in locul unei gogosi, popcorn in locul chips-urilor de cartofi.


Ce poti face daca nu reusesti sa iei suficient in greutate?
  •  Mananca micul-dejun in fiecare zi. Adauga unt de arahide sau branza feliei de paine prajita pentru a mari aportul de proteine.
  • Adauga avocado, nuci sau seminte la salate in timpul pranzului pentru a mari aportul de proteine si grasimi.
  • Mananca gustari intre mese.
  • Mananca iaurt, fructe uscate, sucuri din fructe inghetate.
  •  Mananca fructe proaspete: grapefruit, papaya, portocala si piersica, ce sunt bogate in vitamina C si beta caroten.
  •  Evita sucurile acidulate.Inlocuieste sucurile acidulate cu sucuri naturale, bogate in vitamina C sau beta caroten, un antioxidant. Sucul de grapefruit, portocala sau nectarul de papaya au mult beta caroten.


Cum imi afecteaza corpul excesul de greutate?

O parte dintre simptomele pe care le ai sunt in stransa legatura cu modificarile din organismul tau si cu cresterea uterului tau.

Durerile de spate sunt foarte frecvente si vei fi mai predispusa la caderi prin dezechilibru. Cauta sa iti mentii postura dreapta si cand stai jos si cand stai in picioare. Tine umerii trasi spre spate si pieptul in fata, muschii abdomenului si ai sezutului incordati. Daca medicul iti da voie, fa exercitii pentru intarirea muschilor spatelui; acestia au mult de suferit in timpul sarcinii.
Pielea de pe abdomen se va intinde odata cu cresterea uterului si a sanilor, rezultand vergeturile. Nu toate gravidele fac vergeturi si, din pacate, nu exista nicio crema care sa impiedice aparitia acestora. Pe masura ce burtica creste si pielea se intinde, s-ar putea sa apara mancarimile pe piele - pentru a nu-ti crea discomfort, foloseste crema hidratanta.

Se poate sa fii ingrijorata de surplusul de greutate si daca vei reusi sa slabesti dupa nastere. Cu siguranta corpul tau nu va fi cum a fost inainte de aceasta sarcina, dar, daca ai o dieta corecta si daca faci sport, vei scapa de excesul de kilograme.

Vei reusi sa ajungi la greutatea anterioara daca faci aceste mici eforturi imediat dupa nastere.

Kilogramele in plus din timpul sarcinii pot deveni usor o obsesie pentru tine, mai ales daca ai luat in greutate mai mult decat ti-a fost recomandat (intre 11,5-16 kg), chiar daca anterior sarcinii ai fost o femeie normoponderala. Linisteste-te cu gandul ca le vei da rapid jos dupa nastere.

Daca nu ai facut inca ecografia morfologica de trimestru doi al sarcinii probabil ca vei face una in curand. Ecografia ajuta medicul sa verifice felul in care se dezvolta bebelusul tau, sa descopere eventuale defecte din nastere, sa verifice placenta si cordonul ombilical, sa vada daca data la care trebuie sa nasti este exacta. In timpul examenului s-ar putea sa vezi bebelusul cum se misca sau cum isi suge degetul. Ia-l si pe partenerul tau la ecografie si cereti un print al ecografiei sau un filmulet pentru primul album foto al bebelusului.

Daca ai deja o rutina de exercitii fizice pe care o tii si sarcina se dezvolta normal, poti sa continui sa faci sport ca si in primul trimestru de sarcina - cu cateva mici modificari din cauza burticii care creste. Ce poti sa faci: mentine un nivel moderat al dificultatii exercitiilor fizice, evita sariturile, miscarile bruste, schimbarile bruste de pozitie si statul intinsa pe spate.

Daca nu ai o rutina si pana acum ai fost mai mult sedentara, incearca exercitii fizice usoare, cam 15 minute pe zi, de cateva ori pe saptamana. Mersul pe jos este un exercitiu foarte bun. Multe femei prefera inotul si exercitiile tip yoga in perioada in care sunt insarcinate. Mersul pe jos este un mod excelent de a exersa.

Poti incerca si exercitiile Kegel care intaresc muschii pelvieni. Ele ajuta la prevenirea incontinentei urinare in timpul si dupa sarcina si te pot ajuta in faza a doua a nasterii. Tot ce trebuie sa faci este sa iti contractezi muschii vaginului ca si cum ai incerca sa nu urinezi sau sa intrerupi jetul de urina cand urinezi. Tine-ti muschii abdominali si ai picioarelor relaxati si nu-ti tine respiratia. Tine muschii contractati timp de 8-10 secunde, in seturi de cate 10, si fa cate 3 sau 4 seturi pe zi.

Sfaturi pentru saptamana 18 de sarcina
  •  Pregateste-te pentru o noua scanare cu ultrasunete si afla daca o sa ai un baietel sau o fetita!
  • Incearca sa pui bani deoparte pentru cresterea celui mic, chiar daca ti se pare ca mai e mult timp pana cand va merge la gradinita sau la facultate.
  •  Incearca sa iti imaginezi cum va fi viata voastra in trei de acum inainte, pentru a te adapta mai usor atunci cand vei naste.
  • Trateaza fiecare problema in parte si nu te ingrijora dinainte. Probabil ca ai auzit mutle femei plangandu-se de perioada sarcinii. Nu e cazul sa le asculti, mai ales ca fiecare sarcina este unica in felul ei. Tine minte: optimismul conteaza foarte mult, din acest punct de vedere!