Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Alaptarea la san

De ce este alaptarea considerata a fi cea mai buna pentru bebelus?

Alaptarea la san are o valoare deosebita si aceasta din mai multe motive. Astfel, sugarii capata imunitate fata de o multitudine de agenti infectiosi prin intermediul unor substante din colostru (lichidul secretat de glanda mamara inaintea instalarii secretiei lactate) sau din laptele matern. Desi intr-o cantitate redusa, fierul se gaseste in laptele matern sub o forma care este digerata si absorbita extrem de usor de catre sugar.

Un mare avantaj al alaptarii la san este acela ca laptele matern este intotdeauna steril; ca urmare riscul aparitiei unor infectii intestinale la sugar prin consumul acestui lapte este nul.
Alaptarea la san este si mult mai bine adaptata pentru a satisface insctinctul de supt al sugarului. La san el poate suge atata timp cat simte nevoia. Acesta poate fi un motiv pentru care obiceiul suptului degetului este mai rar intalnit la copii astfel hraniti. Alaptarea determina, de asemenea, o dezvoltare normala a maxilarelor si dintilor. La copii care sug la san se intalnesc mai rar varsaturi, regurgitatii, colici, sughituri, tulburari de somn, neliniste.

Mai mult decat atat, prin alaptare se favorizeaza si sanatatea mamei. Astfel, eliberarea ocitocinei in sange determina revenirea mai rapida a dimensiunilor si formei uterului, se reduc mai repede rezervele acumulate in timpul sarcinii, iar sanii capata forma initiala intr-un timp mai scurt. S-a demonstrat ca alapatarea reduce si riscul imbolnavirii de cancer.

Cum decurge prima alaptare acasa?
 
Prima alaptare acasa poate fi foarte emotionanta pentru proaspata mamica. Pentru inceput, aseaza-te intr-un scaun confortabil, cu spatele drept. Adu-ti copilul la san in asa fel incat burtica lui sa fie lipita de burta ta. Fetisoara lui trebuie sa fie in dreptul unui san, piciorusele la celalalt. Poti sa te ajuti de perne ca sa-l aduci la nivelul sanului. Sustine-i spatele si ceafa cu o mana.

Pozitioneaza capul bebelusului in asa fel incat nasul sa-i fie in directia opusa mamelonului, avand capul usor inclinat spre spate. Buza de jos si barbia lui trebuie sa atinga sanul, iar nasul trebuie sa fie liber, permitandu-i sa respire cu usurinta.

Este posibil sa suga mai repede la inceput, dupa care se va relaxa, adoptand un ritm mai lent – stii ca se hraneste corect daca auzi cum inghite. Afla mai multe despre cum poti sti cand primeste sugarul suficient lapte.
Incearca sa alaptezi cel putin 20 de minute – unii copii sug si 40. Daca bebelusul se hraneste bine, se va desprinde singur cand e satul.

Care este ratia necesara de lapte?

Majoritatea mamelor sunt ingrijorate datorita faptului ca bebelusul lor nu primeste cantitatea necesara de lapte. Dupa nastere, in spital, in cazul in care nu apar complicatii, copilul trebuie sa stea impreuna cu mama sa.

Copilul va fi adormit si nu te astepta ca acesta sa te trezeasca atunci cand ii este foame, de aceea din doua in doua ore trebuie sa il trezesti pentru a-l alapta. La inceput il vei hrani cu colostrum, prima forma de lapte ce are culoare galbuie si te poti astepta ca bebelusul tau sa scada in greutate, lucru total normal, ce nu are legatura cu alaptarea, atata timp cat copilul nu scade cu 7-10% din greutatea sa, in primele 3-5 zile de la nastere inseamna ca mananca normal.
Iti poti da seama daca bebelusul tau mananca normal in functie de numarul de scutece ude. In primele zile, cand laptele este bogat in nutrimente insa sarac in lichide, copilul va uda 1-2 scutece pe zi. In momentul in care cantitatea de lapte creste, numarul de scutece va creste la 3-4 sau maxim 5-6 scutece pe zi.