Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 24 de sarcina

 Incepand cu saptamana 24 de sarcina, realitatea privind aparitia bebeluslui incepe sa te inconjoare. Poate si din cauza faptului ca nu iti mai poti vedea picioarele. Incepi sa iti expui temerile oricui este dispus sa te asculte. Este normal si chiar recomandat, trebuie sa eviti stresul si spunand lucrurilor pe nume cu voce tare te poti organiza mult mai bine.

Parul incepe sa creasca repede, nu iti mai cade si devine din ce in ce mai des. Iata una dintre partile frumoase ale sarcinii. Din pacate, cresterea parului nu este limitata numai la zona capului, el se indeseste si in alte zone, inclusiv pe obraji, pe barbie sau deasupra buzelor, pe burta, si in alte zone surprinzatoare. Partea buna este ca in timpul sarcinii epilatul nu este interzis, o alta parte proasta este ca durerea devine mult mai intensa din cauza circulatiei sanguine abundente.

Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 24 de sarcina

In cazul in care te intrebai ce progrese face micutul tau in saptamana 24 de sarcina, afla ca sistemul reproducator, sistemul nervos, sistemul digestiv si cel circulator sunt bine puse la punct si functioneaza la parametri optimi.
Bebelusul tau continua sa se dezvolte intr-un ritm rapid, fiind cu aproximativ 100 grame mai greu decat in saptamana 23. Asta inseamna ca are cam 650 de grame. Are aproape 30 de centimetri  in lungime si o silueta subtire, dar va incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un nou nascut in saptamanile ce vin.
Creierul si sistemul nervos al copilului, dar si plamanii se dezvolta mai rapid in aceasta perioada.

Pielea este inca subtire si translucida, dar isi va schimba structura in curand.
In saptamana 24 fatul incepe sa aiba perceptia pozitiei sale in interiorul sacului amniotic (daca este cu capul in jos sau cu partea dreapta in sus). Acest lucru se datoreaza dezvoltarii urechii interne care este responsabila cu echilibrul si perceptia pozitiei.
Bebelusii nascuti prematur in saptamana 24 au o sansa sa supravietuiasca daca sunt ingrijiti in unitati specializate de terapie neonatala de gradul III. Nu toate maternitatile din Romania au unitati de terapie neonantala specializata, de aceea, gravidele cu risc de nastere prematura trebuie indrumate catre centre unde ele si nou-nascutii pot primi cea mai buna ingrijire. Pe masura ce bebelusul creste si se dezvolta, ii cresc si sansele de a supravietui in cazul unei nasteri inainte de termen. Cu toate acestea, complicatiile grave pot aparea in continuare.

 Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 24 de sarcina

In aceasta saptamana, uterul tau s-a dezvoltat atat de mult incat a ajuns la aproape 5 centimetri deasupra buricului ! daca pana acum nu a vrut nimeni sa iti atinga burtica, e posibil sa ai de-a face cu destuld e multe cereri in aceasta privinta. E alegerea ta pe cine lasi sa ia pulsul evenimentelor si pe cine nu. Bebelusul va incepe sa loveasca si e posibil sa te surprinda forta lui la inceput.

Cele mai multe femei fac un test de toleranta orala la glucoza in aceasta perioada. Testul presupune sa bei o solutie din apa si glucoza si sa ti se masoare glicemia pe o perioada de 3 ore. Daca rezultatele de la test au valori anormale vei face teste suplimentare pentru depistarea diabetului in sarcina. Un diabet in sarcina, netratat, poate duce la anomalii ale fatului, probleme respiratorii, bebelusi cu greutate mai mare si creste riscul necesitatii unei nasteri prin cezariana. De asemenea, copilul va fi expus riscului unor complicatii dupa nastere, ca un nivel scazut de zahar in sange.

Tot din aceasta perioada apar si durerile de spate si s-ar putea sa ai parte de dureri si umflare a mainilor. Tine in congelator un pachet de gheata si aplica-l pe maini cand simti ca se umfla sau te dor. Multe gravide fac, mai ales in trimestrul III de sarcina, sindrom de tunel carpian – au furnicaturi la nivelul mainilor, scapa obiecte din mana si au mainile umflate. Daca aceste simptome apar de pe acum si sunt suparatoare, trebuie sa te adresezi medicului. Vestea buna este ca trec dupa nastere.
 
Sfaturi de sanatate pentru sarcina

Cum saptamana 24 de sarcina inseamna ca ai trecut deja de cateva hopuri serioase, noi credem ca ar fi cazul sa petreci putin timp cu familia ta, sa faceti planuri in care sa il includeti si pe viitorul membru al familiei si sa va bucurati de tot ce aveti.

In general, cam in jurul acestei date parintii incep sa se gandeasca serios ce nume ii vor pune copilului, asa ca nu va grabiti : cautati ceva care sa se potriveasca temepramentelor voastre si imaginati-va cum ar fi sa va strigati copilul pe acel nume, ce diminutive o sa folositi si asa mai departe.

Chiar daca tentatia e mare, nu alegeti nume complicate, pe care sa nu le poata pronunta pana la varsta de 10 ani si nu puneti in dificultate nici matusile inaintate in varsta. Optati pentru un nume care sa aiba o semnificatie speciala pentru voi si care sa ii placa si micutului vostru in timp. Mult succes !