Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 14 de sarcina

 Nivelurile de energie si-au revenit, nivelurile de greata coboara si incepi sa iti admiri burtica in oglinda. Acum ai siguranta ca ai trecut peste riscuri si ca sarcina ta va decurge normal. Acum poti sa sarbatoresti, pentru ca urmeaza “luna de miere” a sarcinii, cand vei fi vesela, plina de energie si mai frumoasa ca oricand. Toti te vor admira, iar pielea, parul si unghiile arata mai bine ca oricand.

Libidoul isi face din nou simtita prezenta … era si timpul. Daca ai dureri de spate, poti sa ii multumesti unui alt hormon, relaxina, cel care relaxeaza muschii si incheieturile, inmoaie oasele, pentru ca pelvisul tau sa se largeasca, si sa poti da nastere bebelusului. Vei simti cum uterul se mareste si cum organele sunt inghesuite pentru a face loc acestuia. Asa ca nu trebuie sa te sperii de dureri sau contractii.

 Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 14 de sarcina

Da, cel mic continua sa creasca vazand cu ochii si al doilea trimestru de sarcina debuteaza cu schimbari notabile. Astfel, corpul celui mic incepe sa se dezvolte din ce in ce mai mult, semn ca nu ma mai exista acea disproportie intre cap si corp.
Saptamana 14 de sarcina aduce modificari noi in viata ta si a micutului bebe din burtica. S-ar putea ca in aceasta perioada burtica ta sa inceapa sa se cunoasca si lumea sa isi dea seama ca esti insarcinata. In uterul tau, bebelusul acum complet format incepe perioada de crestere accelerata. In urmatoarele saptamani va lua mult in greutate si toate organele se vor dezvolta si vor incepe sa functioneze din ce in ce mai bine.

Aceasta saptamana promite multe schimbari in felul in care se dezvolta bebelusul tau: el poate acum sa intredeschida ochii, se poate incrunta, poate urina si poate sa-si suga degetul.
Prin impulsuri aleatorii controlate de creier si trimise catre muschii faciali, fata bebelusului tau poate forma cateva expresii acum. Mainile si piciorusele copilului se misca si ele tot sub controlul sistemului nervos. Bebe poate acum sa isi stranga pumnii si sa isi departeze degetele de la maini si daca faci o ecografie in aceasta perioada il poti chiar surprinde sugandu-si degetul.

Suptul degetului este un act reflex ce pregateste bebelusul pentru perioda de dupa nastere, cand prin supt isi va procura hrana. Rinichii produc deja urina, care ajunge in vezica urinara si apoi este eliminata, prin urinare, in lichidul amniotic ce inconjoara bebelusul. Acest lichid este apoi inghitit de catre bebelus si ajunge in stomac. Procesul se repeta pana la nastere, iar cantitatea de lichid amniotic creste pe masura ce bebelusul tau creste. Trebuie sa retii ca mediul din interiorul uterului tau este steril.
Organele genitale ale copilului tau sunt acum in plina formare.
Daca ai baietel, in aceasta perioada i se va dezvolta prostata. Daca ai fetita, in aceasta perioada ovarele ei se vor deplasa in jos, din abdomen in pelvis, ocupand locul definitiv.

Pentru ca acum functioneaza si glanda tiroida, copilul incepe sa produca hormoni tiroidieni. La sfarsitul saptamanii peretele superior al cavitatii bucale a bebelusului (cerul gurii) va fi complet format.

Bebelusul tau a mai crescut un pic. Din cap pana-n picioare, el masoara 9 centimetri, este cam de marimea unei lamai, si cantareste 42 de grame. Corpul ii creste mai repede decat capul, iar gatul este mai evident acum.

La sfarsitul acestei saptamani, mainile ii vor fi crescut proportional cu restul corpului (picioarele mai trebuie inca sa se lungeasca). Un perisor foarte fin, numit lanugo, incepe sa-i creasca pe tot corpul.
Ficatul bebelusului incepe sa produca bila saptamana aceasta, un semn ca functioneaza bine, si splina incepe sa ajute in producerea celulelor rosii din sange. Desi nu ii poti simti inca miscarile si loviturile, manutele si piciorusele lui sunt deja mai flexibile si active.

In aceasta perioada poti face ecografia morfologica de prim trimestru. Acesta ecografie permite o evaluare amanuntita a dezvoltarii bebelusului tau. Medicul care face ecografia este specilizat in asa ceva si va verifica pe rand toate organele si sistemele bebelusului tau. Ecografia se face folosind aparate performate, care permit o foarte buna vizualizare a fatului.

Este important sa iti iei si partenerul cu tine, aceasta ecografie este prima voastra intalnire cu copilul vostru si ocazia sa obtineti primele poze sau primul film al bebelusului. Multe centre medicale ofera posibilitatea sa inregistrezi aceasta ecografie pe un DVD sau pe un stick de memorie. Intreaba la receptia centrului sau pe medicul care face ecografia.
In cadrul ecografiei, medicul evalueaza craniul fetal, crierul fetal, plexurile coroide, ventriculii cerebrali, masoara osul nazal, translucenta nucala. Verifica plamanii, diafragma, coloana vertebrala pe intreaga lungime, mainile si picioarele.
Se poate acum vizualiza stomacul ca o pata neagra ce contine lichid amniotic. Se pot de asemenea vedea vezica urinara si intestinele bebelusului. Tot acum medicul va poate spune sexul copilului, cu destul de mare probabilitate. Insa pentru a fi siguri, trebuie sa mai asteptati cateva saptamani.

Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 14 de sarcina

In aceasta perioada va incepe sa ti se vada burtica. Perioada in care incepe sa se observe ca esti insarcinata poate fi foarte emotionanta pentru tine si partenerul tau; aveti acum dovada palpabila ca in uterul tau creste micul bebelus. Fa-ti timp sa visezi cu ochii deschisi si sa te bucuri de aceasta perioada minunata avand certitudinea ca esti pregatita pentru aventura care te asteapta.
Cu toate ca greturile si oboseala din primul trimestru au trecut, s-ar putea sa ai de-a face cu alte neplaceri, cum ar fi constipatia, asa ca incearca sa mananci mai putine alimente bogate in fier sau risti chiar sa faci hemoroizi . Nu le elimina complet, deoarece ele te ajuta sa nu suferi de anemie pe perioada sarcinii.

Alte lucruri pe care le mai poti face pentru a preveni si trata constipatia sunt: consumul de lichide (asa ca bea multa apa), mancarurile bogate in fibre, fructe si legume. Adauga-le treptat in dieta ta, alternandu-le pentru a evita balonarea si gazele. Tot in saptamana 14 de sarcina vei incepe sa te simti mult mai preocupata de corpul si de sanantatea ta, motiv pentru care exercitiile fizice ti se vor parea foarte interesante si utile.

Daca pana acum te-ai antrenat singura, nu ar strica sa treci la un nivel avansat si sa te inscrii intr-o grupa de gravide care practica fitness, de exemplu. In acest fel, nu doar ca vei exersa fara sa te ascunzi de privirile cuiva, dar vei avea si cu cine sa schimbi impresii despre aceasta minunata perioada prin care treci.

Sfaturi pentru saptamana 14 de sarcina

  • In cazul incare nu le-ai facut pana acum, acum ar fi un bun moment pentru urmatoarele teste si analize: ecografia de confirmare a sarcinii, analizele de sange obligatorii (glicemie, grupa sanguina, Rh-ul, calciul si hemoleucograma), analizele de depistare anticorpi, un test HIV, un dublu test de sarcina, analize de rutina, testul Papanicolau si analiza secretiilor vaginale.
  • Chiar daca te simti grea, nu tine dieta in perioada sarcinii sau risti sa ii cauzezi probleme neuronale micutului. Mananca sanatos, cu masura si evita alimentele nesanatoase. Daca iti e pofta de ele, incearca sa te gandesti cu ce ai putea sa le inlocuiesti. Daca, de exemplu, ai manca dulciuri toata ziua, mergi la supermarket si cumpara-ti diferite fructe.
  • Nu lua sub nicio forma medicamente pentru dieta, deoarece acestea actioneaza la fel ca diureticele si pot duce la un avort spontan.