Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

"Baby blues" - tristetea postpartum

Pare ca nu are sens. Intr-o perioada in care tu te-ai asteptat sa fii atat de fericita, te simti la pamant, esti plangacioasa, schimbatoare sau iritata. De fapt sunt destule motive foarte bune din cauza carora jumatate din proaspetele mamici sufera de asa numita baby blues.

In timpul primei saptamani acasa cu bebelusul, privarea de somn, refacerea de dupa nastere, nevoile de ingrijire ale nou-nascutului, lipsa de experienta cu copiii, si faptul ca nu exista ajutor adecvat, toate acestea pot fi foarte stresante.

Schimbarile hormonale care au loc dupa nastere, iti pot afecta si ele dispozitia, mai ales daca ai un istoric de sindrom premenstrual sever. Adauga apoi faptul ca in in ziua de azi lumea inca se asteapta ca mamele sa "faca totul" si sa se descurce perfect din prima.

Daca stii ca aceste sentimente sunt normale iti este mult mai usor sa treci peste ele. Este o idee buna sa-ti impartasesti sentimentele cu persoanele pe care le iubesti si in care ai incredere: partenerul, parintii, un/o prieten/a apropiat/a, sau o ruda. Daca iei legatura cu alti noi parinti on line sau in comunitatea din care faci parte, iti este mai usor sa observi ca nu esti singura care trece prin aceste momente. 

Sfaturi pentru a trece mai usor prin perioada post partum


  • Fa-ti timp pentru tine. Lasa-l pe partenerul tau sau pe bunici sa stea cu bebelusul cat timp tu vizitezi o prietena, mergi la cumparaturi sau faci o baie relaxanta. Uneori este suficient sa stai afara sau sa faci o plimbare cu copilul tau in aer curat pentru a te simti mai bine.
  • Lasa munca in urma. Aminteste-ti ca exista concediu de maternitate. Inchide-ti telefonul mobil si nu te apropia de computer. Foloseste aceste saptamani pentru a crea legaturi cu familia.
  • Daca aceste sentimente persista mai mult de cateva saptamani, anunta-ti medicul. Poti sa ai depresie postpartum (PPD), o afectiune mult mai serioasa. Simptomele PPD includ anxietate extrema, atacuri de panica, modificari ale apetitului (bulimie sau anorexie), insomnie, si ganduri legate de a face rau tie si copilului.