Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Prevenirea Sindromului de deces subit infantil

Sindromul de deces subit infantil (SISD) este denumit uneori "deces in patut". Are loc atunci cand un copil mai mic de 1 an decedeaza brusc, fara semnale de alarma anterioare, de obicei in somn.

Ar trebui sa fiu ingrijorata?

Desi SISD este principal cauza de deces printre copiii aflati la varste intre o luna si un an, aceasta este totusi rara. SISD face cam 2500 de victime pe an, cu varste aflate de obicei intre 2 si 4 luni. Nimeni nu stie cu exactitate ce anume cauzeaza SISD, desi urmatorii factori sunt incriminati in cresterea riscului de SISD:
  • Un parinte sau ingrijitor care fumeaza.
  • Punerea copilului sa doarma cu fata in jos pe saltea.
  • Bebelusii nascutii prematur.
  • Greutatea mica la nastere.
  • Dormitul pe o suprafata prea moale.
  • O atmosfera supraincalzita in timpul somnului.

Cum pot micsora riscul copilului meu?

Pune copilul sa doarma intotdeauna pe spate. Atunci cand pediatrii si cercetatorii asupra SISD au inceput sa recomande acest lucru in 1994, rata decesului prin SISD a scazut cu 40 de procente. Curata leaganul sau patutul de orice fel de perna, jucarii moi. Pastreza camera racoroasa, in special daca iti infesi bebelusul.

Unii experti ne avertizeaza asupra riscului de a dormi cu nou-nascutul in pat in timpul primelor luni de viata, deoarece patul moale este un risc. Altii cred ca dormitul impreuna ii permite mamei sa raspunda mai repede la schimbarile respiratiei sau miscarilor copilului.

Daca dormi cu copilul tau, asigura-te ca ai indepartat tetinele moi si ca salteaua este tare. Bebelusul ar trebui sa doarma pe spate chiar si in patul tau. Nu fuma niciodata in preajma copilului tau si fereste-l de cei care fumeaza. Nu dormi cu el daca tu sau partenerul tau ati consumat alcool sau droguri, sunteti foarte obositi sau sunteti supraponderali.