Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Sarea in alimentatia copilului !

Sarea in alimentatia copilului mic ! Cat rau poate face un pic de sare?



„Cat rau poate face un pic de sare?! Ca doar si noi am crescut cu sare!” De cate ori nu ati auzit asa ceva? Sau de cate ori nu vi s-a reprosat ca bebelusul nu mananca pentru ca mancarea sa nu are gust (adica e nesarata)?

Un pic de sare poate face foarte rau pe termen lung. Nu se va vedea in anii copilariei, dar la vasta adulta creste semnificativ riscul de:

- boli cardiovasculare, in principal hipertensiune, deci creste si riscul de infarct
- osteoporoza
- obezitate (indirect)
- cancer de stomac
- Helycobacter pylori
- astm bronsic
- boli de rinichi (de la pietre pana la o supra presiune pe rinichi)
- lipsa de calciu

Asadar, cati din cei care va intreaba cat de rau poate face putina sare sufera de una sau mai multe din cele enumerate mai sus?

In plus, rinichii copilului mic sunt fragili si incapabili sa proceseze o cantitate prea mare de sare adaugata in mancare. In cazul in care sunt supra-solicitati, rinichii pot suferi un blocaj si se poate ajunge chiar si la traume cerebrale. (http://wholesomebabyfood.momtastic.com/saltinbabyfood.htm)

Consumul de mancaruri sarate la varste fragede obisnuieste copilul cu acest gust si cu normalitatea sa. Pe termen lung, exista dovezi cum ca va avea o preferinta pentru mancare sarata peste valorile recomandate si la varsta adulta. Astfel, riscul aparitiei bolilor mentionate mai sus este si mai crescut.


Sare si sodium

Principalul „vinovat” pentru aceste boli este sodiumul din sare.

In general, termenul de „sare” este asociat cu un produs complex care contine si altfel de saruri (potasiu, magneziu etc.). Nici aceste alte saruri nu trebuie consumate in exces, dar principala ingrijorare in ce priveste alimentatia este legata de sodiu (Na).

Asadar este foarte important sa citim cu atentie etichetele si sa identificam cata sare sau cat sodium contine un anume produs.

Sare = sodium x 2,5

De cata sare / sodium are nevoie un copil?

(Aceastea sunt valori maximale recomandate. Un copil poate trai sanatos si fara sa le atinga.)

- pana la 6 luni – mai putin de un gram de sare e zi (se ia din lapte matern / praf)
- intre 6 si 12 luni – un gram de sare (se gaseste in mod natural in alimentele nepreparate) = 0,4 g 

sodium

- intre 1 si 3 ani – 2 grame de sare / zi = 0,8 g sodium
- intre 4 si 6 ani – 3 grame de sare / zi = 1,2 g sodium
- intre 7 si 10 ani – 5 grame de sare / zi = 2 g sodium
- dupa 11 ani – 6 grame de sare / zi = 2,4 g sodium

Cum putem reduce consumul de sare?

In mancarea copilului de pana la un an nu se adauga sare. Sodiumul continut in alimentele aflate in stare naturala este suficient.

Consumul alimentelor cu sare adaugata, precum painea, carnurile / pestele afumat etc., trebuie limitat. Nu se ofera copilului alimente procesate pentru adulti sau borcanele cu un continut prea mare de sodiu. Atentie si la biscuiti, pufuleti si orice alt aliment care ar putea contine sare adaugata.

Dupa un an, cand copilul poate trece pe mancarea consumata de intreaga familie, se recomanda sa nu se adauge sare de loc. Daca vreun membru al familiei doreste sa isi sareze mancarea, o poate face individual, in farfurie.

Consumul de alimente cu sare adaugata trebuie strict controlat. Copilul nu trebuie obisnuit cu chipsuri, pufuleti sau biscuiti. In locul acestora pot fi oferite legume si fructe sau preparate facute in casa fara sare adaugata.

Ca si idee, orice aliment procesat cumparat care contine mai mult de 0,6 g sodium / 100 g ( = 1,5 g sare / 100 g aliment) este prea sarat pentru un copil.

Cititi etichetele produselor pe care le cumparati. Daca bebelusul are mai putin de un an si la ingrediente vedeti mentionata sarea, nu ii oferiti. Daca copilul are peste un an, verificati informatiile nutritionale pentru continutul de sodium.

Alimente care au un continut ridicat de sare:

- mancarurile gata preparate (supe, feluri de mancare care trebuie doar incalzite etc.)
- branzeturile tari precum parmezanul, cascavalul etc.
- sosurile gata preparate
- mezelurile si pestele afumat
- amestecurile de condimente
-sosul de soia, tofu marinat
- pufuletii sarati si unii biscuiti

OMS recomanda reducerea cantitatii de sare consumata in general de toata familia pentru a se adapta nevoilor copiilor si mentioneaza ca un consum scazut de sare poate aduce beneficii intregii familii. (Capitoul 8, pag 195)

In Ghidul de Preventie CNSMF, vol. 6, se mentioneaza o interdictie de a adauga sare in mancarea copilului pana la varsta de doi ani.

In loc de a sara mancarea pentru gust, folositi alte combinatii de condimente care pot avea acelasi efect.