Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 38 de sarcina

 Esti in saptamana 38 de sarcina, ceea ce inseamna ca mai ai de asteptat doar vreo doua saptamani! Stergi din nou praful in casa, speli hainutele copilului, ii rearanjezi salteluta si iei din nou la rand fiecare maieut, fiecare tricou si fiecare pantalonas. Le admiri dragalasenia, le impachetezi la loc si iar le desfaci, iar la admiri si iar le pui la loc. Vei face asta pana va veni momentul nasterii.

In acest moment, gandul iti este numai la nastere si la bebe si nimeni si nimic nu te poate scoate din ale tale. Pe masura ce se dilata cervixul, s-ar putea sa pierzi dopul de mucus, cel care sigileaza cervixul si previne infectia in timpul sarcinii. Insa asta nu inseamna neaparat ca incepe travaliul. Fii atenta la orice durere, orice schimbare pe care o simti in zona uterului si a pelvisului.

 Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 38 de sarcina

In saptamana 38 de sarcina, cel mic poate masura aproape o jumatate de metru si cantareste, cu aproximatie, peste 2900 g, semn ca ultimele saptamani au fost prolifice pentru el. Stratul de grasime al celui mic continua sa se mareasca, ceea ce inseamna ca acum el transforma aproape toti nutrientii in lipide pretioase si acizi grasi. Tot acum este timpul sa ii ceri medicului tau un test Apgar pentru a vedea daca starea bebelusului este una buna sau nu dupa nastere.

De obicei, acest tip de test se efectuaza la un minut de la nastere si este repetat la fiecare cinci minute dupa aceea. Medicul sau un alt cadru medical va nota intr-o fisa respiratia celui mic, culoarea (importante sunt nuantele de roz si albastru), tonusul muscular, activitatea cardiaca si reflexele lui. Cu cat punctajul obtinut de cel mic este mai ridicat, cu atat mai buna va fi dezvoltarea lui. Daca se intampla sa obtina un punctaj mic, nu e cazul sa te alarmezi : inseamna doar ca va trebui sa stea ceva mai mult timp sub observatie.
In ultimele saptamani dezvoltarea copilului a presupus mai mult ameliorarea functiei organelor decat constituirea lor.

Creierul si sistemul nervos al bebelusului lucreaza din ce in ce mai bine, insa procesul de dezvoltare al acestor structuri continua pe parcursul copilariei si chiar si in adolescenta.

De aceea, expunerea la alcool sau droguri, desi nu ii va mai modifica aspectul fizic cauzand defecte de nastere, ii poate prejudicia sever creierul. In aceasta luna creierul copilului s-a pregatit pentru indeplinirea unor functii complicate ca respiratia, digestia, mentinerea activitatii inimii si mancatul.
Oasele craniului copilului tau sunt inca separate si vor ramane astfel pentru a permite oaselor sa se comprime suficient astfel incat capul copilului sa incapa prin canalul de nastere in timpul travaliului (vei observa puncte moi la nivelul craniului sau "fontanele" timp de un an sau mai mult dupa nastere).


Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 38 de sarcina

 Felicitari ! Ai strans din dinti si ai rabdat tot ce s-a petrecut pana in saptamana 38 de sarcina, dovada clara a faptului ca esti o femeie mult mai puternica decat ti-ai imaginat vreodata. Un alt lucru pe care o sa il observi este acela ca burtica s-a deplasat acum mai joc, datorita faptului ca cel mic se pregateste sa iasa.

Totodata, tine minte ca, de acum incolo, bebelusul poate sa apara cand te astepti mai putin si de aceea trebuie sa pregatesti bagajul. Pe langa perne, prosoape, ceaiuri si tot ce simti tu ca ar putea sa te ajute, incearca sa iti impachetezi si muzica preferata pentru a te relaxa dupa nastere. Daca iti plac cartile, poti sa iei una cu tine.
Pentru multe femei, urmatoarele saptamani sunt mai mult de asteptare. Profita de timpul acesta pentru a aranja camera copilului sau de alte lucruri de care nu o sa ai timp dupa ce se naste bebeluslul. Trage un pui de somn cand reusesti, citeste un roman si petrece cat mai mult timp cu partenerul tau.

S-ar putea sa ai parte de o umflare a gleznelor sau picioarelor, ceea ce este normal. Daca observi totusi o umflare excesiva a picioarelor, suna-ti imediat medicul. Recomandarea este valabila si pentru umflarea severa a mainilor, a fetei, pungi in jurul ochilor sau o crestere rapida in greutate.

Suna-ti doctorul si daca ai dureri de cap persistente sau severe, vedere in ceata sau dereglari ale vederii, dureri abdominale inferioare severe, greata sau voma. Aceastea sunt simptomele unei complicatii medicale severe numita preeclampsie.

3 intrebari despre... alaptarea la san

Activitatea saptamanii

Incepe sa citesti informatii despre ingrijirea bebeluslui. Daca nu ai inceput inca, acum este momentul perfect sa lasi deoparte cartile despre sarcina si sa te concentrezi pe datele despre cresterea si dezvoltarea nou-nascutului. Nu vei avea prea mult timp la dispozitie sa citesti dupa ce copilul se va naste, asa ca profita de aceste ultime saptamani.
Sfaturi pentru saptamana 38 de sarcina

- Asigura-te ca achizitionezi din timp un scaun de masina pentru copii, pentru ca cel mic sa fie in siguranta cand il aduci acasa de la spital.

 - Impacheteaza o gama larga de haine pentru copil si asigura-te ca toate sunt calduroase, incepand cu incaltamintea si terminand cu caciulita. Mai pune in bagaj un gel dezinfectant fara alcool, deoarece cel mic este destuld e vulnerabil in fata microbilor, si o paturica.