Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Tot ce trebuie sa stii despre preeclampsie


Preeclampsia este o afectiune caracterizata prin hipertensiune (cresterea presiunii sangelui in sistemul vascular) ce poate crea complicatii in timpul sarcinii. De cele mai multe ori doctorii folosesc termenul de "hipertensiune indusa de sarcina" pentru diagnosticul hipertensiunii aparute la gravida in cursul sarcinii. 
Hipertensiunea aparuta in sarcina creste riscul de preeclamsie si alte complicatii. De aceea, gravidele sunt sfatuite sa isi ia tensiunea frecvent in cursul sarcinii. In general preeclampsia apare la femeile tinere care sunt la prima sarcina, in special in ultimul trimestru.

Simptome ale preeclampsiei sunt:
  •  Prezenta unei edeme patologice (la maini sau la picioare), dureri de cap, dureri in abdomenul superior, greata, varsaturi, ameteala, tiuitul urechilor sau tulburari de vedere
  • Cresterea presiunii sangelui (mai mare de 140/90)
  • Nivel crescut al proteinelor in urina (proteinuria)

Doctorul tau va verifica aceste simptome la fiecare vizita si ti se va cere sa dai o proba de urina pentru a verifica prezenta proteinei. O urma mica de proteina in urina este normala, dar este grav daca se descopera ca rinichii sunt suprasolicitati, in timpul sarcinii.

In acelasi examen medical se va verifica presiunea sangelui; doctorul trebuie sa masoare tensiunea arteriala la fiecare vizita prenatala.

 Preeclampsia - prevenire şi riscuri

Controale regulate şi riguroase

“Nu se va ajunge la aceste simptome care sunt semne de agravare, dacă sarcina este strict supravegheată de un specialist. Dar atenţie, elementul principal al bolii este creşterea tensiunii arteriale. Apariţia altor simptome (oculare, nervoase, digestive, renale, convulsii) fără creşterea tensiunii arteriale trebuie apreciate ca depinzând de alte afecţiuni independente de sarcină”, completează specialistul.

Într-o formă de preeclampsie severă neinfluenţată de terapeutica medicală se impune terminarea rapidă a naşterii, indiferent de vârsta sarcinii. Se impune operaţia de cezariană sau naştere pe cale vaginală în funcţie de anumiţi parametrii pe care medicul îi analizează. “Altfel riscurile materno-fetale sunt mari şi voi enumera câteva: evoluţie maternă către eclampsie, accidente vasculare cerebrale, insuficienţă renală acută, insuficienţă hepatică, edem pulmonar acut, până la deces”, explică dr. Grou.

Efectele preeclampsiei asupra fătului sunt asociate cu reducerea circulaţiei sângelui în placentă: hipoxie – lipsa oxigenului. Dacă este severă sau prelungită poate cauza dizabilităţi fizice sau mentale. Riscurile bebeluşilor născuţi înainte de termen (înainte de 37 de săptămâni) sunt: sindromul de detresă respiratorie, retinopatie de prematuritate, hemoragii cerebrale intraventriculare, infecţii, tulburări motorii, de vorbire, anemie.

Studii recente au relevat că această afecţiune ar fi determinată şi de o scădere a disponibilului de oxid nitric (NO), o substanţă din sânge care ajută arterele să se relaxeze care ar fi influenţată şi de scăderea unui aport de vitamina C şi de arginină (un aminoacid care se găseşte în nuci). Aşadar, suplimentaţi aportulul de vitamina C – citrice, salate proaspete, fructe de pădure, afine, suplimente şi nuci. Hidratarea şi relaxarea sunt, de asemenea, importante.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ţările în curs de dezvoltare, 12% dintre cazurile de deces la naştere sunt cauzate de eclampsie. În lume, anual mor 500.000 de femei din cauza complicaţiilor ce survin din cauza gravidităţii şi a naşterii. În SUA, eclampsia este a 2-a cauză de deces după embolia amniotică.

Cauzele principale care duc la deces în cazurile de eclampsie sunt: hemoragii cerebrale, probleme pulmonare, oprirea funcţionării rinichilor, ficatului sau/şi a inimii. “În termeni vechi, se denumea ca “disgravidie (disfuncţie specifică stării de graviditate) şi era denumită de către Bar ca “maladie a teoriilor” din cauza mecanismelor etiopatogenice complexe.

Cu alte cuvinte, disgravidia este o consecinţă directă a dereglării mecanismelor adaptative ale organismului femeii la starea de graviditate cu răsunet în special neuro-vascular. Însă, corect tratată, din faza de preeclampsie se poate vindeca fără sechele”, explică dr. Tania Grou.

Cum să ne ferim din calea factorilor ce pot favoriza preeclampsia? “Evitând pe cât posibil anumiţi factori de mediu: frigul, umezeala, munca excesivă, agresiunea fizică. Atenţie şi la factorii alimentari: deficitul de proteine din alimentaţie, de vitamine, de calciu şi magneziu.

Să spunem nu: excesului de sare, fumatului şi consumului de cafea. Aportul caloric va fi de 2.200-2.500 calorii/zi echilibrat în proteine, glucide, grăsimi, vitamine şi normosodat. Repausul la pat în decubit lateral stâng 5-7 zile poate duce la normalizarea tensiunii arteriale şi scăderea edemelor. Tratamentul antihipertensiv va fi prescris numai de specialist şi de cele mai multe ori în condiţii de spitalizare”, sfătuieşte 
dr. Tania Grou.

Dr. Tania Grou, medic primar ginecolog: "În ciuda tuturor complicaţiilor prezentate, preeclampsia se poate sfârşi cu happy-end în condiţiile în care gravida este spitalizată din timp şi este monitorizată de o echipă de medici (obstetricieni, anestezişti, neonatologi). Cazurile nefericite întâlnite în spitale sunt cele neurmărite, nedispensarizate, necunoscute, cele care apar din senin la camera de gardă. De cele mai multe ori, aceste gravide nu au făcut nici o investigaţie pe timpul sarcinii sau au fost la controale sporadice.

Chiar dacă credeţi că nu aveţi nici o problemă, mergeţi la specialist şi el vă va fixa individual ritmul vizitelor. Atenţie şi la durerile de cap ce apar după 20 de săptămâni de sarcină, zgomote în urechi, tulburări vizuale, dureri în epigastru (capul pieptului) – impun consult medical de urgenţă! Nu vă neglijaţi, viaţa are prioritate!"

Diferite grade de preeclampsie

Iata cum diferentiaza medicii diferitele tipuri de preeclampsie, aspect important inainte de stabilirea si inceperea tratamentului.

Preeclampsia severa

Preeclampsia severa este caracterizata de cel putin unul dintre simptomele:

- Tensiunea de 160/110
- Cantitati mari de proteine in urina
- Incetosarea vederii si cefalee
- Dureri in zona de sus-dreapta a abdomenului
- Urinare redusa
- Numar mic de trombocite in sange
- Valori ridicate ale analizelor de ficat
Preeclampsia usoara

Preeclampsia usoara este caracterizata prin:

- Tensiune care nu depaseste 160/110
- Edeme (umflare) medii ale fetei sau mainilor
- Reflexe acute
- Cantitati mici sau moderate de proteine in urina

In realitate, distinctia intre cele doua tipuri de preeclampsie nu este chiar atat de neta. O femeie poate avea o cantitate semnificativa de proteine in urina si o tensiune sangvina ridicata la limita normalului. In diagnosticare sunt implicati multi factori, iar sarcina medicului este de a discerne semnele si simptomele pentru a determina ce se intampla cu mama si cu bebelusul.