Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 20 de sarcina

Esti la jumatatea drumului! Daca nu crezi ca merita sa sarbatoresti, gandeste-te ca cele 20 de saptamani sunt cat un semestru la facultate, si mult mai mult decat orice relatie pe care ai avut-o atunci. Tot acum vei putea afla cu siguranta daca ai fetita sau baietel. Deschide o sticla de sampanie ... fara alcool ... si fii fericita! Indiferent de sexul copilului, este micutul vostru si numai al vostru.

Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 20 de sarcina

In saptamana 20 de sarcina bebelusul tau cantareste aproximativ 270-300 de grame. El masoara circa 15 centimetri lungime cranio-caudal si aproximativ 25 centimetri de la cap la calcaie. In primele saptamani de sarcina, medicul masoara distanta din crestetul capului pana la coccisul fatului (CRL sau lungimea cranio-caudala), din trimestrul doi de sarcina,cresterea fatului se apreciaza prin masuratoarea altor parametri (diametrul capului fetal, circumferinta abdomenului, lungimea osului coapsei).

 In aceasta perioada ai putea sa incepi sa simti miscarile bebelusului in burtica. Acestea se simt ca bataile aripilor unui fluture sau ca slabe impulsuri repetate in abdomenul tau inferior. Faptul ca simti miscarile bebelusului tau iti va aduce un sentiment unic de fericire si te va face sa te atasezi de el.

Noteaza-ti data cand l-ai simtit prima oara si comunica-i-o medicului la urmatoarea consultatie.

O substanta alba unsuroasa numita vernix caseosa incepe sa acopere intregul corp al bebelusului tau pentru a-i proteja pielea pe parcursul lungii perioade in care sta cufundat in fluidul amniotic (aceasta haina alunecoasa ii usureaza si trecerea prin canalul de nastere). In lipsa acestei substante, piela fatului, si asa fragila, s-ar increti si ar fi afectata de lichidul din jur.
Sub protectia vernix-ului, pielea fatului incepe sa se ingroase si dezvolta mai multe straturi. Acestea includ epiderma (stratul cel mai superficial), dermul (stratul din mijloc, care formeaza 90% din piele) si hipodermul (cel mai profund strat al pielii, constituit mai ales din grasime). La acest moment pielea este inca destul de transparenta si subtire.

Bebelusul tau inghite acum mai mult lichid, ceea ce este un exercitiu bun pentru sistemul lui digestiv. Lichidul inghitit ajunge in stomac, este absorbit in circulatie, ajunge la rinichi si este eliminat in urina; astfel lichidul amniotic se recircula. Fatul produce de asemenea meconiu, o substanta opaca, lipicioasa ce este formata din celulele moarte, secretiile digestive si lichidul amniotic inghitit.

Acest meconiu se va acumula in intestinele lui si il vei putea observa pe primul scutec murdar (desi unii bebelusi il elimina in uter sau pe parcursul nasterii).
Parul si unghiile continua sa creasca. El seamana deja foarte bine cu un bebelus, are sprancene, par pe cap si membre bine dezvoltate.

In jurul acestei saptamani, cei mai multi doctori recomanda efectuarea ecografiei morfologice de trimestru II care are rol de depistare a eventualelor anomalii ale fatului. In cursul acestei ecografii se evalueaza amanuntit organele si sistemele fatului.

Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 20 de sarcina

Vergeturile incep sa devina mai evidente, insa le poti atenua cu o multime de creme speciale. Toate cu mirosuri naturale si aromate. Si nu este placere mai mare decat sa iti rogi partenerul sa te maseze, nu-i asa? Iar din cauza hormonilor te lupti si cu acnee, pilozitate excesiva sau diferite eczeme ale pielii. Totusi, vei observa ca datorita vitaminelor prenatale dar si a hormonilor de sarcina unghiile tale sunt mai tari, parul se indeseste si firul devine mai gros, iar pielea este mult mai elastica.

Vei incepe sa te confrunti cu migrene ocazionale, cu ameteli, mai ales cand ai parte de un mediu prea luminos sau prea zgomotos, cand esti nemancata sau cand temperatura din jurul tau nu iti convine. Vei avea parte si de mici indigestii, de scurgeri mai intense de fluide vaginale, ele avand rolul de a proteja canalul de nastere de infectii si de a mentine un echilibru al bacteriilor bune din vagin. Se prea poate ca intr-una din aceste nopti sa te trezesti tipand de durere din cauza unui carcel, care este cauzat de vasele de sange care se comprima, o consecinta a depunerilor de grasime si a inflamatiilor specifice acestei perioade

Si pentru ca tot vorbim de inflamatii, din aceasta saptamana vei observa ca piciorul se lateste si nu mai intra deloc in pantofii tai preferati, iar gleznele isi maresc si ele circumferinta. De asemenea, buricul incepe sa iasa in exterior, pentru ca uterul incepe sa impinga abdomenul in fata. Incepi sa sforai, pentru prima oara in viata ta. Sa multumim estrogenului, care contribuie la inflamarea membranelor nasului.

Fundul uterului tau a ajuns acum, probabil, la nivelul ombilicului, iar tu te-ai ingrasat cam 3-4 kilograme. Asteapta-te sa iei in greutate in medie 450-500 de grame pe saptamana de acum incolo.

Daca inainte de sarcina erai subponderala, s-ar putea sa fie nevoie sa iei mai mult in greutate, iar daca erai supraponderala, probabil ca va trebui sa acumulezi mai putine kilograme. Pe masura ce burtica va creste, pielea abdomenului se va intinde si pot aparea mancarimi locale si vergeturi. Foloseste o crema hidratanta pentru a preveni discomfortul.

Acum alimentatia ta este importanta. Poate ai descoperit deja ca mananci mai mult decat atunci cand nu erai gravida. Alege alimente sanatoase, dar da curs si poftelor, doar esti gravida. Nu exagera, totusi! Asigura-te ca iei suficient fier, important in principal pentru producerea de hemoglobina (acea parte din celulele rosii ce are rolul de a transporta oxigen). In timpul sarcinii, corpul tau are nevoie de mai mult fier pentru dezvoltarea fatului si a placentei si pentru a tine pasul cu cresterea volumului de sange.



Alimentele bogate in fier sunt:

  •  Carnea de vita, carnea de miel, ficatul, carnea de pui inchisa la culoare;
  •  Sardinele;
  •  Cerealele forifiate cu fier;
  • Painea integrala;
  • Legumele boabe: mazare, linte, fasole;
  •  Legumele verzi: broccoli, salata, ceapa verde, spanac;
  • Alunele Caju;
  • Semintele de floarea-soarelui;
  •  Fructele uscate: piersici, prune;
  • Cartofii copti;
  • Ouale.
Ficatul este bogat in fier, dar unii medici recomanda consumul limitat, pentru ca el contine cantitati mari de vitamina A. Vitamina A consumata in exces poate fi daunatoare pentru fatul aflat in dezvoltare. Beta carotenul insa, care este tot un tip de vitamina A, se gaseste in morcovi si este sigur chiar si in cantitati mari.

Pateul din ficat nu este recomandat in sarcina pentru ca este unul dintre alimentele care poate cauza listeria, o bacterie ce poate fi daunatoare fatului. Delicatesele din carne nepreparata termic corespunzator, ca sunca afumata, salamul crud, somonul afumat, nu sunt recomandate din acelasi motiv.

In majoritatea cazurilor, femeile insarcinate care au o dieta alimentara echilibrata nu vor avea nevoie sa ia suplimente de fier. Unele femei insarcinate, insa, au probleme cu asimilarea fierului din dieta alimentara si vor avea nevoie de suplimente pentru a nu se imbolnavi si pentru a proteja fatul. Multe gravide sunt diagnosticate cu anemie in partea a doua a sarcinii.  La nastere, gravida pierde aproximativ 500-1000 ml de sange, ceea ce poate inrautati anemia. De aceea unii medici recomanda suplimentarea cu fier in sarcina.

Daca nu te-ai inscris deja la niste cursuri prenatale, probabil vei dori sa vezi despre ce este vorba. Chiar daca esti gravida pentru prima data sau ai mai nascut, poti beneficia de pe urma unor cursuri structurate ce te pot ajuta sa te pregatesti pentru dificultatile travaliului si ale delivrentei.

Majoritatea spitalelor si a centrelor maternale ofera cursuri structurate fie sub forma unor clase saptamanale, fie sub forma unei sesiuni intensive pe parcursul intregii zile. Cere-i doctorului sa iti recomande astfel de cursuri sau intra pe sectiunea cursuri prenatale.

La 37 de saptamani se considera ca esti la termen, asa ca planifica totul in asa fel incat sa termini cursurile pana atunci.

Analize si informatii medicale in saptamana 20 de sarcina

In aceasta saptamana este recomandat sa faci o ecografie, acea ecografie care va dezvalui sexul copilului. Acuratetea acestei preziceri este de 80-90%. Tot cu ajutorul ecografiei medicul obstetrician poate sa observe mai bine dezvoltarea micutului si sa verifice data nasterii. Pentru o imagine mai buna este bine sa te infatisezi la ecografie cu vezica plina, insa nu prea plina, pentru ca medicul va fi nevoit sa apese destul de tare pe burta ta, pentru a face masuratorile corect.

Ultrasunetele ajuta si la depistarea retardului de dezvoltare intrauterina al fatului (RDIU), care poate duce la bebelusi de o greutate semnificativ mai mica in momentul nasterii. Daca specialistul banuieste RDIU, vor fi necesare teste suplimentare pentru a determina motivul (hipertensiune cronica, greutate prematernala scazuta, gestatie cu gemeni, anemie, abuzul de substante precum alcool, droguri, tutun) si pentru a stabili un tratament adecvat care sa ofere un rezultat final cat mai bun pentru bebelusul tau.

Asigura-te ca ai o dieta bogata in fier. Bebelusul tau are nevoie de fier pentru a produce celule rosii de sange. Alimente bogate in fier sunt: carnea rosie, carnea de pasare, pestele, lintea, spanacul, stafidele, prunele si cerealele.

Sfaturi pentru saptamana 20 de sarcina

• Mananca sase mese mici pe zi si bea cel putin doi litri de apa pe zi. Vei evita indigestia si balonarea.
• Dormi cu o perna intre picioare, sau ridica picioarele pe o perna, pentru a evita carceii si inflamatiile.
• Daca ai aflat sexul copilului, incepe alaturi de partenerul tau sa faceti o lista cu nume care va plac.
• Poarta pantofi comozi si pantaloni care nu te strang, pentru a permite sangelui sa circule in voie si sa nu se formeze edeme.
• Fa plimbari dese, in aer liber, care sa iti puna circulatia in miscare. Vei evita si migrenele, si aparitia inflamatiilor.
• Este timpul sa te inscrii la un curs de educatie prenatala, care sa te ajute sa te pregatesti pentru nastere si travaliu, dar si pentru primele luni de ingrijire a bebelusului.