Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 40 de sarcina

 Acum in orice moment iti vei putea tine bebelusul in brate si ii vei putea fredona cantece de leagan in soapta. Verifica inca o data geanta pentru spital, camera copilului si tine-o pe mama ta pregatita sa se indrepte in orice moment spre spital.

Travaliul poate incepe oricand, cercetatorii chiar au dovedit ca bebe emite un semnal hormonal care declanseaza travaliul. Deci, va veni cand este el pregatit.

Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 40 de sarcina

Este greu de spus cat de mare va fi bebelusul tau atunci cand se va naste, dar majoritatea nou-nascutilor au in saptamana 40 putin peste 3400 de grame si in jur de 52 de centimetri in lungime.

Termenul este probabil in aceasta saptamana, dar este foarte probabil sa nu nasti chiar acum. Specialistii spun ca numai 5% dintre femei nasc la data calculata. Incearca totusi sa ai rabdare in continuare, desi s-ar putea sa fie cam greu dupa tot ce ai indurat.

Odata ce a inceput travaliul, bebelusul va trebui sa sufere transformari, inclusiv o crestere a nivelului unor hormoni. Acest lucru ajuta la mentinerea tensiunii arteriale si a nivelului de glicemie dupa nastere

Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 40 de sarcina

In saptamana 40 de sarcina, simti si tu ca mai ai putin si explodezi, insa nu iti face griji : acest lucru nu se va intampla. Probabil iti este incredibil de greu sa te misti si sa faci pana si cele mai marunte treburi casnice. Esti obosita, treci prin diferite stari de spirit si esti ba vesela, ba extrem de negativista. Si cei dragi incep sa fie precauti in preajma ta : va simti ca esti mereu singura, ba ca toata lumea te sufoca.
In ciuda progreselor medicinei, inca nu se poate sti exact cand va intra o femeie in travaliu. Poate sa nu fie atat de tarziu cum crezi tu mai ales daca nu a fost conceput exact cand crezi tu (acest lucru se intampla mai frecvent cand data probabila a nasterii este calculata bazandu-se doar pe data ultimei menstruatii si nu ai facut o ecografie in primul trimestru al sarcinii). Dar chiar si cu date de incredere, unele femei au totusi o sarcina prelungita, iar expertii nu inteleg cu adevarat din ce cauza.

Inca mai ai cateve saptamani inainte de a fi considerata ca fiind peste termen. Dar pentru a fi sigura ca fatul tau inca se dezvolta bine, in acesta saptamana medicul tau va dori sa incepi niste teste speciale pentru a-ti monitoriza copilul. Daca ai complicatii ale sarcinii, probabil ca ai inceput aceste teste deja.
Un profil biofizic (BPP) consta intr-o ecografie detaliata pentru a verifica daca copilul se misca, respira, are tonus muscular (daca isi inchide si deschide mainile sau daca isi flecteza si isi extinde membrele inferioare), cantitatea de fluid amniotic ce il inconjoara (si care este importanta deoarece acest lucru ne spune cat de bine suporta placenta copilul).

Poate sa includa si 20 de minute sau mai mult de monitorizare a batailor cardiace fetale. Alternativ, poti sa faci ceea ce este numit uneori ca BPP modificat, care include monitorizarea batailor cardiace fetale cu un monitor fetal si o evaluare ecografica a cantitatii de fluid amniotic. Aceste teste se fac de obicei de 2 ori pe saptamana.

Daca testele fetale nu sunt linistitoare – cantitatea de lichid amniotic este prea mica, de exemplu, - vei fi programata pentru inducerea travaliului cat mai repede cu putinta. Daca este vorba de o problema serioasa, ti se poate face o operatie cezariana de urgenta.
Medicul tau iti va face o examinare si va verifica daca colul tau este pregatit. Pozitia acestuia, cat de moale este, cat de sters (subtiat) este, si cat de dilatat (deschis) este, pot afecta modul si momentul inducerii travaliului. Daca nu intri singura in travaliu, ti se va induce travaliul intre saptamana 41 sau 42.

In timp ce astepti sa inceapa travaliul asigura-te ca acorzi suficienta atentie miscarilor fetale si ca il anunti imediat pe medicul tau daca observi o scadere a activitatii fetale.

Ce trebuie sa faci in saptamana a 40-a de sarcina

- Relaxeaza-te. Vezi filme, citeste un roman, ghemuieste-te cu o sumedenie de reviste sau asculta CD nou, dormi sau atipeste cand poti – chiar si o cana de ceai poate ajuta. Daca inca mai lucrezi, intreaba daca poti sa reduci numarul de ore sau ia-ti de lucru pentru acasa de acum. Tu esti pe ultima suta de metri si meriti odihna si relaxare! Daca esti super-activa pana in momentul nasterii, vei fi epuizata la momentul in care va sosi copilul.

- Plimbarile in aer liber. Se zice ca mersul pe jos face piciorul frumos, insa poate sa si intareasca organismul pentru viitoarele contractii, asa ca ia o prietena si mergeti sa dati o raita macar in jurul strazii, daca nu te incumeti la un parc intreg.

- Sexul. Cunoasteti voi o metoda mai buna de largire a colului uterin ? se spune ca orgasmele declanseaza contractii asemanatoare celor dine tapa travaliului.

- Mancarurile condimentate – nu stim pentru cate persoane a functionat cu adevarat, insa unele mamici spun ca poti sa iti usurezi nasterea daca mananci alimente picante, cum ar fi cele cu usturoi sau cuisoare. Inainte de a incerca metoda, trebuie sa stii ca acest fapt nu a fost inca dovedit stiintific.