Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Primele semne ca esti insarcinata

Cum afli daca esti insarcinata ?



Exista o serie de simptome care indica inceputul sarcinii. Corpul tau iti spune mai devreme decat orice test, deci invata sa-l asculti!
Cum afli ca esti gravida, fara sa faci test de sarcina.
Se spune ca fiecare femeie isi da seama atunci cand este insarcinata, ca exista un al 6-lea simt pe care femeile care urmeaza sa devina mame il au.
Odata ce raman insarcinate, multe femei spun ca au simtit cand s-a intamplat.
Ele au sesizat deja o schimbare in corpul lor atunci cand celula de sperma norocoasa a intrat in ovul. Exista un anumit adevar in asta, respectiv cateva semne care pot indica sarcina. Toate acestea, doar luate in considerare impreuna iti pot confirma daca esti insarcinata sau nu.

Amenoree

Este cel mai clar semn ca ai ramas insarcinata. Cu toate acestea, exista femei care sufera de amenoree si din cauze externe, stres, diverse afectiuni emotionale sau fiziologice. De asemenea, chiar si femeile insarcinate pot fi induse in eroare de prezenta sau absenta ciclului menstrual. Uneori, desi sarcina s-a instalat deja, exista posibilitatea ca menstra sa revina in episoade scurte si neasteptate.

De aceea, pentru a fi sigura, este bine sa cumperi un test de sarcina in ziua in care ar fi trebuit sa ti se instaleze menstruatia. Daca nu ai un ciclu regulat, marja de asteptare se poate prelungi pana la aproximativ o saptamana, caz in care cel mai bine este sa consulti medicul ginecolog.

Testul de sarcina opereaza cu un sistem aparent simplu, si anume de detectare a cantitatilor de hormoni specifici din urina. Este bine de stiut ca prima urina, recoltata de preferinta dimineata, contine cea mai concentrata cantitate de hormoni care semnaleaza sarcina.

Testele de sarcina sunt foarte exacte, si rareori se intampla sa dea gres. Exista totusi cazuri in care testul de sarcina se dovedeste a fi negativ, si dupa o perioada apara semne ale sarcinii sigure. Acest fapt se datoreste efectuarii testului prea devreme. In aceste conditii, daca vrei sa fii sigura ca amenoreea indica instalarea unei sarcini, cel mai bine este sa consulti medicul sau sa iti faci analizele sangelui.

Greturi matinale

Aceste simptome sunt comune multor cazuri, insa nu toate femeile sunt afectate de greturi. Ele nu apar doar dimineata, ci si ziua, si seara, uneori chiar si noaptea. Cu toate acestea, statisticile spun ca doar jumatate dintre femeile insarcinate experimenteaza astfel de stari.

Senzatiile de rau pe care femeile le au in perioada de debut a sarcinii difera de la femeie la femeie. Asa cum unele dintre ele nu au dureri deloc, altele sufera de sindromul numit Hyperemesis Gravidarum, sindrom care se poate dovedi a fi foarte periculos, in conditiile in care poate cauza deshidratare si alte probleme.


Sani durerosi sau mariti

Durerea la nivelul sanilor este o senzatie pe care foarte multe femei o experimenteaza. Ea apare nu doar la debutul sarcinii, ci si lunar, inaintea instalarii menstruatiei. Durerea sanilor este cauzata de inflamarea glandelor mamare, din pricina cantitatii mari de hormoni pe care acestea o secreta. In cazul sarcinii, durerea dispare in timpul celui de-al doilea semestru. Atunci cand persista, ea se transforma intr-o iritabilitate locala, cauzata de atingere.

Concluzia este ca simptomul sanilor durerosi nu reprezinta un semnal cert de instalare a sarcinii, motiv pentru care singura modalitate de a stii cu siguranta este palparea frecventa a sanilor. De buna seama, si controlul efectuat de medicul de specialitate are un cuvant greu de spus.


Mameloane moi, uneori chiar retrase
 
In caz de sarcina, mameloanele devin din ce in ce mai moi si mai sensibile
la atingere. Senzatia este similara cu cea dinaintea menstrelor.

Mameloane mai intens colorate
 
De obicei, atunci cand ramai insarcinata, pielea din jurul mameloanelor devine mai intunecata. Acesta poate fi insa si un semn de dezechilibru hormonal sau semn ramas de la o sarcina anterioara. Daca aceasta intunecare a mameloanelor este asociata si cu o marire a lor, acesta poate fi un semn clar de sarcina in stadiu primar.


Urinare frecventa
 
In primele doua semestre de sarcina, urinarea frecventa este un simptom foarte des intalnit. Acesta lucru se datoreaza pe de-o parte presiunii fatului, iar pe de alta parte secretiei hormonului hCG.

Senzatie de foame constanta si nejustificata
Chiar daca esti genul de persoana care intotdeauna simte nevoia sa ciuguleasca ceva, asta nu inseamna ca o foame absolut nejustificata si o senzatie de pofta de mancare mult mai accentuata ca de obicei nu poate fi un semn de sarcina. Nu trebuie sa te bazezi pe acest semn ca fiind definitoriu, deoarece foamea nejustificata poate fi pe fond nervos de asemenea. Totusi, in momentul in care acest simptom este insotit si de alte simptomuri specifice, ar trebui sa intri la idei. Mamicile observa in cele 9 luni in care sunt insarcinate ca devin mult mia pofticioase si, de asemenea, ca unele feluri de mancare pe care inainte la adorau, nu le mai plac deloc.

Senzatie de oboseala sau de somnolenta
 
Nu ma refer aici la o simpla oboseala, ci la o oboseala pronuntata si complet nejutificata. Aceasta oboseala se datoreaza nivelului ridicat al hormonului numit progesteron. Acest nivel ridicat te poate face sa te simti la fel de obosita ca si cum ai alergat la maraton.

Dureri de cap

Acestea sunt cauzate de schimbarile hormonale care se petrec in interiorul organismului femeii. Cefaleea nu este un semn sigur de sarcina, intrucat ea poate fi provocata de o serie de factori, cum ar fi stresul, afectiunile oculare, tumorile cerebrale etc.

Balonare

In unele cazuri, femeile se confrunta cu acest simptom chiar la debutul sarcinii. Din nou, doar pentru ca este un simptom, nu inseamna ca este si un semn al graviditatii. Multe femei sufera de balonare in perioada de dinaintea instalarii ciclului menstrual.


Scurgeri vaginale

Atat timp cat nu sunt insotite de prurit sau de inflamatie, scurgerile vaginale sunt caracteristice sarcinii. Cervixul sufera o serie de modificari mecanice si fiziologice in scopul de a secreta mucusul care va proteja fatul pe perioada sarcinii.

Este foarte important ca aceste secretii sa fie inodore si sa nu creeze disconfort la nivelul aparatului genital. In caz contrar, pot semnala infectii vaginale si necesita un consult de specialitate.

Dupa cum spuneam, unele femei duc sarcina pana la capat fara nici un fel de probleme, in vreme ce altele experimenteaza disconfort si durere. Important este ca cele din urma sa stie ca exista multe modalitati prin care pot ameliora neajunsurile, astfel incat sa duca la capat sarcina, cu cat mai putina bataie de cap.


Modificarea mirosului
 
Daca observi ca incepi sa te atraga mirosuri ciudate, sau mirosuri care pana acum iti displaceau, acesta este un semn foarte probabil ca ai ramas insarcinata. Exemple de astfel de mirosuri ciudate ar putea fi cele de benzina sau de crema de ghete. Femeile insarcinata declara de obicei ca nu mai pot suporta gustul de cafea sau ceai si ca simt in permanenta un gust metalic in gura.

Linia verticala de sub ombilic inchisa la culoare
 
Linia verticala trasata intre ombilic si pubis devine mai inchisa la culoare, atunci cand ramai insarcinata, chiar la doua-trei saptamani dupa. Acest simptom se poate datora insa si unui dezechilibru hormonal, in cazuri foarte rare insa.

Temperatura corporala bazala ridicata
 
In cazul in care iti verifici temperatura corporala bazala periodic si observi un nivel foarte ridicat al acesteia, nivel care se mentine timp de mai mult de 18 zile, atunci acesta este un semn sigur de sarcina. Modificarea aceasta de temperatura se datoreza tot eliberarii hormonului hCG.