Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

Saptamana 26 de sarcina

 Ai ajuns pana in saptamana 26 de sarcina: nu te speria daca treci de la o stare la alta, nu esti nebuna, esti doar insarcinata. Acum 5 minute erai panicata de venirea lui bebe, iar acum abia astepti sa il/o cunosti. Sunt sentimente normale. Saptamana aceasta efectele nedorite ale sarcinii devin mai evidente si mai suparatoare. Pielea incepe sa te manance, din cauza intinderii ei dar si a retinerii de apa.

Incepi sa iti controlezi din ce in ce mai greu sfincterul si anusul, asta pentru ca uterul apasa foarte tare pe perineu – muschiul care le controleaza -. Asa ca vei avea surpriza ca atunci cand stranuti, tusesti sau razi sa scapi putina urina sau gaze. Tot ce poti face este sa iti antrenezi perineul cu exercitii Kegel.

 Ce se intampla cu bebelusul tau in saptamana 26 de sarcina

In saptamana 26 de sarcina, sistemul circulator al bebelusului si mai ales inima lui continua sa se dezvolte. Daca ai un stetoscop normal prin casa, poti sa incerci sa ii asculti bataile inimii, desi nu vei sti sa le gasesti sursa. A trecut inca o saptamana, iar celulele nervoase si otolitele din urechea interna a celui mic sunt din ce in ce mai bine definite, ceea ce face ca bebelusul sa auda si sa se orienteze mai bine in uter. Profita de acest moment si asculta muzica relaxanta sau citeste-i povesti pentru a-l obisnui cu timbrul vocii tale.
In saptamana 26, bebelusul tau cantareste in jur de 700 de grame si masoara cam 35 de centimetri din crestet pana la calcaie. In urmatoarele saptamani si pana la nastere, greutatea sa va creste de 4-5 ori. Pielea bebelusului are in continuare aspect rosu si zbarcit, este usor transparenta si fina, dar, treptat, se acumuleaza tot mai multa grasime. Pe masura ce greutatea creste in urmatoarele 14 saptamani pana la nastere, pielea zbarcita si larga incepe sa se intinda.

Vei fi surprinsa sa stii ca de acum bebelusul tau poate incepe sa distinga zgomote si sa auda vocea ta si a taticului lui. Oamenii de stiinta au aratat ca nou-nascutii pot recunoaste vocile parintilor lor la nastere. Asadar, fa-ti timp zilnic sa vorbesti cu bebelusul tau, citeste-i sau povesteste-i ce faci. Incurajeaza-l si pe partenerul tau sa vorbeasca cu "burtica" ta si asigura-l ca bebe il aude. Poti incerca sa ii pui si muzica, te vei simti si tu bine si poate va auzi si el!
Aparatul ocular este in plina dezvoltare. Straturile retinei s-au format deja si ochii bebelusului pot percepe lumina puternica. Totusi, ei sunt inca inchisi, acoperiti de pleoapele transparente. In urmatoarele saptamani bebe va deschide in mod reflex ochisorii. Pana la nastere, bebelusul va putea distinge nuante puternice si contrastante, dungile alb-negru si diferite forme si va vedea la aproximativ 20-30 de cm distanta. Pe masura ce se va apropia de varsta de 1 an, vederea lui va fi din ce in ce mai buna.

Plamanii sunt si ei in plina dezvoltare pe masura ce bebelusul incepe sa aspire mici cantitati de lichid amniotic - un exercitiu bun pentru momentul cand se va naste si va lua prima gura de aer. In plamani se formeaza alveolele pulmonare - mici saculeti ce vor contine aer cand bebelusul va respira. Procesul de dezvoltare a plamanilor este indelungat. Se spune ca plamanii pot sa isi indeplineasca bine rolul abia dupa 34 de saptamani de sarcina, insa ei sunt complet functionali abia in jurul varstei de 7 ani. De aceea copii fac frecvent raceli mai severe decat adultii.
Daca ai un baiat, testiculele lui incep sa coboare la nivelul scrotului – acest lucru va dura cam 2-3 zile. La urmatorul examen ecografic, medicul tau iti poate spune daca testiculele baietelului au coborat sau nu in scrot. La unii copii, testiculele pot cobori dupa nastere.

Sprancenele si genele sunt bine formate. Parul de pe capul bebelusului este mai lungut si mai des. In saptamana 26 s-au format si amprentele sale digitale unice pentru bebelusul tau.

Ce se intampla cu corpul tau in saptamana 26 de sarcina

In saptamana 26 de sarcina, uterul ar trebui sa se afle deja la 6.4 cm de buric si va continua sa creasca cu aproape 1 cm/saptamana. Este posibil sa te fi ingrasat deja cu pana la 11.3 kg si greutatea iti poate fluctua de la o zi la alta, asa ca ar fi mai bine sa nu te cantaresti zilnic pentru a nu te descuraja inutil. Schimbari care au loc in corpul tau Este probabil sa incepi sa treci printr-o stare constanta de disconfort incluzand presiune si dureri de spate pe masura ce burtica iti creste. Si crampele de picioare sunt des intalnite.

Asigura-te ca iti intinzi picioarele cat mai des posibil si ca alegi o dieta sanatoasa pentru a mentine dezvoltarea copilului. Nu este neobisnuit sa simti dureri ascutite in zona coastelor sau a abdomenului inferior, deoarece cel mic devine din ce in ce mai puternic si incepe sa se miste. Este posibil sa incepi sa suferi de hipertensiune usoara in acest moment din sarcina – tensiunea este scazuta intre saptamanile 22-24 de sarcina si creste usor in acest punct din sarcina.

In aceasta perioada, presiunea arteriala poate creste usor pe masura ce revine la valoarea normala de dinainte de sarcina. Desi preeclampsia apare cel mai frecvent in ultimul trimestru de sarcina, este un moment bun sa fii prevenita in legatura cu semnalele de alarma ale acestei afectiuni periculoase ce se manifesta in circa 3-7% din sarcini.
Simptomele care ar trebui sa te alerteze includ: edeme ale fetei si ale mainilor, crestere in greutate brusca (datorita retentiei de apa), vedere incetosata, neclara, senzatia de puncte intunecoase in fata ochilor, dureri de cap bruste severe sau persistente sau dureri la nivelul abdomenului superior.

Verificandu-ti presiunea arteriala si nivelul de proteine din urina, medicul te va monitoriza la vizitele prenatale de rutina, dar trebuie sa il suni imediat si sa mergi la spital daca ai vreunul dintre simptomele de mai sus. Identificarea precoce a preeclampsiei este una dintre conditiile esentiale pentru sanatatea ta si a bebelusului tau. Poti incerca sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa, cu un aparat electronic din farmacie. Astfel, vei avea mai mult control si vei putea sa fii sigura ca esti bine si intre vizitele prenatale.
Pe masura ce te apropii de trimestrul III, burtica ta creste si incepi sa iei mai bine in greutate. Spatele tau se va resimti. Durerile de spate sunt frecvente in sarcina si sunt cauzate pe de-o parte de hormonii de sarcina care inmoaie ligamantele pentru a pregati nasterea si pe de alta de burtica in crestere. Pozitia coloanei se modifica si creste mult solicitarea spatelui. E important sa iti controlezi pozitia, sa stai dreapta, sa faci exercitii usoare pentru spate, sau poti sa iti planifici un masaj prenatal cu un terapeut antrenat. Poti sta asezata pe partea stanga atunci cand terapeutul iti maseaza spatele sau poti sta pe un scaun.

Pentru cand dormi, foloseste o perna de sarcina sau mai multe perne mici, pentru a-ti sustine spatele si abdomenul. Gravidele dorm de obicei pe o parte, cu o perna sub burta, una intre picioare si chiar una in brate. Incearca sa-ti mentii o postura corecta, care te va ajuta sa reduci disconfortul de la nivelul spatelui, si sa ai intotdeauna grija atunci cand te apleci sau ridici greutati. Daca ai durere severa sau senzatie de amorteala in orice zona a corpului tau, suna-ti doctorul.

Cum sa-ti calmezi picioarele dureroase

Pentru a te relaxa, scufunda-ti picioarele intr-un bazin umplut cu apa calda. Adauga cateva picaturi de ulei parfumat si savureaza momentul. Roaga-ti partenerul sa iti faca masaj, daca iti face placere.
Incontinenta urinara de efort temporara

In cursul sarcinii,multe gravide pot pierde cantitati mici de urina in momentul in care stranuta sau fac efort brusc. Aceasta problema este tranzitorie si este data de modificarile pe care sarcina le aduce la nivelul pelvisului. Pentru a intari muschii pelvini este recomandat sa faci exercitiile Kegel. Aceste exercitii presupun contractarea si relaxarea muschilor pelvini. Poti incepe prin a incerca sa contracti muschii care intererup jetul de urina atunci cand mergi la toaleta. Poti repeta apoi aceste exercitii ori de cate ori vrei. Incontinenta urinara se remite de cele mai mlte ori dupa nastere.

Planul pentru nastere- citeste mai multe aici.

Ce trebuie sa faci saptamana aceasta

Discuta despre unele probleme personale. Gandeste-te la ce moment vrei sa iti iei concediul prenatal. Vrei sa mergi la seviciu pana in apropierea nasterii sau vrei sa stai acasa mai devreme? Planuiesti sa iti alaptezi bebelusul? Vei vrea o ceremonie religioasa dupa nasterea copilului? Vei vrea sa stai acasa cu copilul tau tot timpul sau doar o parte din zi? Trebuie sa iti reiei rapid serviciul?

Acestea sunt doar cateva dintre marile decizii pe care tu si partenerul tau trebuie sa le discutati acum. Chiar daca tu crezi ca sunteti amandoi de acord, este mai bine sa vorbiti deschis pentru a evita neintelegerile si sentimentele ranite.

Vorbeste cu medicul despre problemele tiroidiene si faceti un plan pentru orice scenariu posibil. Daca suferi de hipotiroidism, sansele ca bebelusul tau sa supravietuiasca sunt destul de mici, ca sa nu mai vorbim de starea de sanatate a copiilor care reusesc, totusi, sa se nasca in aceste conditii : greutate scazuta, deficiente renale si ruperi de placenta care pot afecta sistemul digestiv al celui mic.
Mananca sanatos, bea cat de multa apa plata poti si nu neglija sportul. Nu fi sedentara!
Adreseaza-te unui specialist imediat ce organismul tau da semne de oboseala cronica, insomnie, anxietate, scadere in greutate sau tulburari emotionale destul de serioase.