Recomandat

Metode eficiente de a ramane insarcinata

Cum cresti sansele de a ramane insarcinata   In planificarea unei sarcini, e esentiala intelegerea ciclului menstrual. Prima zi a...

De ce sa nu saruti bebelusii pe gura !


Poate pare greu de crezut, insa obiceiul de a saruta copiii pe gura inca persista. Iata cateva argumente pentru care acest obicei ar trebui sa dispara.

Stim, bebelusii sunt absolut deliciosi. Iti vine sa le papi nasucul, sa le rontai degetele minuscule de la piciorute, sa le mananci obrajosii rotunzi si catifelati...si unora li se pare perfect normal sa ii pupe pe gura. Obiceiul insa este nesanatos, din mai multe motive.
 
Pupatul pe gura la bebelusi si raspandirea bolilor!

Saliva, sputa, secretiile nazale sunt printre cele mai frecvent incriminate mijloace de vehiculare a microbilor care ne imbolnavesc.

Atunci cand tusim sau stranutam, acesti microbi nu numai ca sunt eliminati pana la distante destul de mari, dar o parte din ei raman la nivelul buzelor noastre.

Atunci cand pupam copilul pe gura, nu facem decat sa depozitam acesti microbi exact la poarta de intrare intr-un organism delicat, imatur din punct de vedere imunologic si care are resurse limitate de a se apara.

Un virus care ne-a provocat noua, ca adulti, doar un stranut dimineata poate cauza o viroza cu simptome puternice in cazul unui bebelus sau al unui copil mic!
Pupatul pe gura la bebelusi si favorizarea aparitiei cariilor

Suna ciudat sa citesti ca pupatul copilului pe gura poate determina aparitia cariilor dentare? Stomatologii au o explicatie pentru aceasta afirmatie. Adultii au in gura o flora bacteriana foarte bogata.

Ea este responsabila, printre altele, de halena matinala de exemplu.

Atunci cand copilul si adultul mananca cu acelasi tacam, sau cand adultul pupa copilul pe gura, se produce practic o colonizare a cavitatii bucale a copilului cu microbii din gura adultului.

Daca ne gandim si ca, in cazul copiilor mici, igiena bucala nu se realizeaza de obicei la fel de temeinic ca in cazul adultilor, si luam in calcul si obiceiul multor copii de a bea lapte sau ceai indulcit pe durata noptii, devine clar de ce aceasta transmitere a bacteriilor este periculoasa.


Pupatul bebelusilor pe gura si ... abuzul

Oricat ne-ar placea sa credem ca noua nu ni se poate intampla asta, ca ne supraveghem strict copiii, ca ei sunt mereu in siguranta, statisticile sunt inspaimantatoare.

Mai mult de jumatate de copii sunt intr-un fel sau altul victimele unei tentative de abuz sexual. In cazul a 20% dintre ei, abuzul se concretizeaza. Prin urmare, nu poti fi niciodata destul de prudenta.

Cel mai bun mod de a evita abuzul este sa ii invatam pe copii sa se protejeze. Pupatul pe gura ar trebui sa fie un gest care sa depaseasca limitele acceptabilitatii. Procedand astfel ca parinte, sau permitandu-le rudelor sa procedeze astfel, le transmitem copiilor mesajul gresit ca acest gest este acceptabil.

Si atunci, unde putem pupa copilul?

Stim ca este in traditia poporului nostru sa fim cu totii niste pupaciosi. Un alt obicei raspandit este ca lumea sa pupe manutele copiilor.

Din pacate, obiceiul este la fel de daunator, cu atat mai mult cu cat si persoane relativ straine isi permit sa faca acest gest. Daca bunicile entuziaste din parc si vecinele e putin probabil sa se repeada sa pupe copilul pe gura, ele nu vor ezita sa il pupe pe manute.

Doar ca bebelusii stau mai tot timpul cu manutele in gura, asadar pupatul manutelor sau al buzelor este aproximativ acelasi lucru.

Preferabil ar fi ca in afara parintilor si a fratilor, bebelusul sa nu fie pupat prea mult. Bunicii ar putea sa il pupe pe obraz, iar prietenii si rudele mai indepartate s-ar putea multumi sa il gadile, sa il imbratiseze, sa ii zambeasca si sa se joace cu el.

Tocmai pentru ca sunt irezistibili, bebelusii trebuie protejati.